U trendu

Izabel Iper na sceni narodnog pozorišta iduceg septembra

BEOGRAD – Proslavljena francuska glumica Izaber Iper igraće 26 i 27. septembra iduće godine na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u predstavi „Marija kaže ono što je Mariji rekla“ pariskog pozorišta Dela Vil, u režiji Boba Vilsona, najavila je danas direktorka nacionalnog teatra Ivana Vujić.

U poslednjem obraćanju medijima u 2019. Vujić je između ostalog najavila i članstvo Narodnog pozorišta u Evropskoj pozorišnoj konvenciji u junu u austrijskom gradu Gracu.

Početkom marta najavljeno je gostovanje teatra iz Klagenfurta.

„Reč je o drami Petera Handkea ‘Časovi kada ništa nismo znali jedni o drugima’ u režiji Roberta Šustera. Očekujemo i gostovanje Slovenačkog narodnog gledališča iz Maribora, a borićemo se za gostovanje ruskog pozorišta ‘Teatar nacija’ sa Čehovljevom dramom ‘Ujka Vanja’ u režiji Štefana Braušvajna“, kazala je Vujić.

Molina Udovički Fotez, direktorka drame Narodnog pozorišta, najavila je premijeru predstave „Kaligula“ sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi za 5. februar 2020. godine.

„Predstavu režira Snežana Trišić. Verujem da će taj komad obeležiti repertoar Narodnog pozorišta u 2020 godini. Planirano je da sledeće godine u Narodnom pozorištu režira Egon Savin. U februaru će publika Narodnog pozorišta videti i autorski projekata Jana Fabra ‘Noćni dnevnik’. Pripremamo i dramatizaciju komada ‘Orlando’ Virdžinije Vulf koji će režirati Bojan Đorđev. Taj komad će u nekoliko evropskih teatarskih kuća biti na repertoaru istovremeno. Jagoš Marković će na velikoj sceni režirati Čehovljevog ‘Galeba’. U planu nam je postavljanje predstave nastale po Tolstojevom romanu ‘Rat i mir’ u režiji Borisa Liješevića“, kazala je Udovički Fotez.

Konstantin Kostjukov, direktor Baleta, najavio je postavljanje baleta „Ohridska legenda“ na sceni nacionalnog baleta u sledećoj godini.

„Biće to ogroman izazov za ceo ansambl i verujem da ćemo opravdati očekivanja publike“, rekao je Kostjukov.

Jamina Trumbetaš Petrović, direktorka Opere, izrazila je zadovoljstvo produkcijom u ovoj godini.

„Postavili smo operu ‘Koštana’ i na taj način pokazali da poštujemo naše pretke, kompozitore i našu kulturnu baštinu“, kazala je Trumbetaš Petrović i najavila postavljanje opere „Manon Lesko“ Đakoma Pučinija.

„To je kapitalno delo kojim ćemo pokazati snagu u rešenost da imamo operu na svetskom nivou u Beogradu“, kazala je Trumbetaš Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.