U trendu

Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ u NM

BEOGRAD – U Narodnom muzeju u Beogradu večeras je otvorena izložba „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ autorke Snežane Mišić koja obuhvata 43 umetnička dela velikog slikara i pesnika iz nekoliko muzejskih kolekcija, manastira i privatnog vlasništva.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković podsetio je da je pre tačno godinu dana otvoren obnovljeni Narodni muzej i da je najbolji način da se to obeleži upravo izložba dela umetnika koji predstavlja „svojevrsnu srpsku simbiozu Bajrona i Rembranta“.

„Ovo je retka prilika, ali vrlo značajna, da na jednom mestu vidimo preko 40 fantastičnih dela Đure Jakšića, autentičnog predstavnika srpskog romantizma, ali i evergrina srpske likovne umetnosti i srpske poezije“, kazao je Selaković, dodavši da „zahvaljujući Đuri možemo sa svojom nacionalnom umetnošću da svakome u svetu izađemo na crtu“.

Svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja 28. juna prošle godine bilo je obeleženo i upamćeno upravo po slici Đure Jakšića „Devojka u plavom“.

„Posle dve međunarodne izložbe i 250.000 posetilaca, mi večeras otvaramo veliku nacionalnu izložbu posvećenu Đuri Jakšiću. Udružile su se dve nacionalne institucije, najstarije muzejske institucije u Srbiji, upravo oko ovog velikog i izuzetnog projekta“, rekla je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

Ona je podsetila da je poslednja velika izložba posvećena Đuri Jakšiću bila daleke 1971. godine.

„Zato smo se udružili oko izuzetne ličnosti, umetnika, pesnika, velikog stvaraoca, kako bismo tog nacionalnog heroja predstavili našoj publici“, istakla je Borić Breškovićeva.

Izložba je nastala u saradnji Narodnog muzeja i Galerije Matice srpske i obuhvata 43 dela iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, Skupštine grada Beograda i manastira Grgetega i Vraćevšnice.

Autorka izložbe Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske, kaže da su se potrudili da to bude što sveobuhvatniji prikaz Jakšićevog stvaralaštva, na prvom mestu njegovog likovnog dela, ali su kroz predstavljanje stihova ukazali na verbalno-vizeulno prožimanje kao osnovne karakteristike njegovog stvaralaštva.

„Njegov razvojni stvaralački put je ispričan kroz tri tematske celine: portretno, religijsko i istorijsko slikarstvo, a sastavni deo izložbe jeste i multimedijalna prezentacija na kojoj je predstavljen njegov prvi veliki slikarski rad – ikonostas crkve u Srpskoj Crnji“, rekla je Mišićeva Tanjugu.

Izložba je prethodno, od 5. aprila do 21. juna, bila postavljena u Galeriji Matice srpske gde je, prema rečima autorke, bila izuzetno dobro posećena.

„Svakog dana smo imali veliki broj dece školskog uzrasta i svako je mogao da upozna Đuru Jakšića iz različitog ugla i kroz različite segmente njegovog stvaralaštva, jer izložba jeste posvećena njegovom slikarstvu, ali tu je i dobar deo njegovog književnog rada i određena arhivska građa“, istakla je Mišićeva.

Ono što je posetioce najviše zanimalo jeste Đurin život, koji je, podseća Snežana Mišić, bio vrlo dinamičan, turbuletan, tragičan.

„Sama činjenica da je za svojih 46 godina i takvog života uspeo toliko da ostvari, impozantno je, i to je potkrepljeno nazivom izložbe, jer su čitav njegov život i stvaralaštvo bili između mita i stvarnosti. Želeli smo možda da te mitove i anegdote malo mistifikujemo, jer Đura Jakšić jeste jedan od naših umetnika o kome je ponajviše i pisano, ali je pitanje koliko mi o njemu zaista znamo“, naglasila je Mišićeva.

Izložba u Narodnom muzeju u Beogradu biće otvorena do 15. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.