U trendu

Izložba Jorgosa Kordisa u Konaku kneginje Ljubice

BEOGRAD – U Konaku kneginje Ljubice večeras se otvara izložba „Svetlost od Svetlosti: Atos-Vizantija-Vaseljena“ grčkog ikonopisca i slikara Jorgosa Kordisa, koju priređuje Helenska fondacija za kulturu u saradnji sa Svetogorskim domom i Muzejom grada Beograda.

Jorgos Kordis, utemeljen u estetskim načelima vizantijske umetnosti, smatra se jednim od najznačajnijih i najautentičnijih predstavnika savremenog ikonopisa.

Iako prepoznatljive po modernom koloritu i savremenim likovnim rešenjima, Kordisove ikone strogo slede kanonske principe, a sam umetnik često ističe svoju doslednost predanju, koje shvata kao neprekinut tok traganja za boljim izrazom smisla kanona i pravoslavlja.

Sve „novo“ na Kordisovim ikonama jeste u službi postizanja „predanjskog“ cilja – „ukidanja odvojenosti naslikanog prostora ikone i prostora posmatrača, tj. uvođenja posmatrača kroz ritam i svetlo u novu realnost nestvarne svetlosti i sapostojanja sa svetima“.

Pored praktičnog bavljenja ikonopisom, Jorgos Kordis i teorijski promišlja ulogu ikone i njenih elemenata u životu crkve.

Autor je petnaestak knjiga od kojih su „Karakter i smisao apstraktnih težnji vizantijskog slikarstva“, „U ritmu: etos linije u vizantijskom ikonopisu“ i „Fajumski portreti i vizantijska ikona“ prevedene na srpski.

Izložba „Svetlost od Svetlosti“ pruža celovit uvid u stvaralaštvo Jorgosa Kordisa i predstavlja retrospektivu radova nastalih od 2007. do 2017.

Najveći deo od 76 izloženih radova, rađenih u različitim tehnikama: od jajčane tempere na drvetu, preko tuša na papiru pa do digitalnih slika, čine ikone podeljene u nekoliko tematskih celina: „Stare ikone“, „Svetogorski svetitelji“, „Bogoslovi svetitelji“.

Slikama iz ciklusa „Na homerovskim obalama“ i „Ličnosti Vizantije“ Kordis ispituje efekte primene vizantijskih principa u svetovnom savremenom slikarstvu.

Izložba „Svetlost od Svetlosti“ moći će da se pogleda do 30. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.