U trendu

Izložba o Mihailu Gavriloviću u Galeriji nauke i tehnike

BEOGRAD – Izložba „Akademik Mihailo Gavrilović: Istoričar, arhivista i diplomata“ biće otvorena 13. februara u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu.

Izložba, čiji je autor Miljana Đorđević, predstavlja svojevrsno svedočanstvo o životu i radu Mihaila Gavrilovića (1868, Aleksinac – 1924, London), značajnog istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste.

Gavrilović je bio prvi rukovodilac novoosnovane Državne arhive Srbije (1900), profesor Univerziteta u Beogradu, ugledni i uticajni srpski (i jugoslovenski) diplomata na Cetinju, u Vatikanu i Londonu, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog Crvenog krsta u Londonu.

Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi lik i delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat, a mlađim generacijama pogotovu, kažu u SANU.

Na izložbi će biti predstavljena originalna arhivska dokumenta, relevantne naučne i stručne publikacije, kao i pisma, dopisnice i fotografije iz života Mihaila Gavrilovića.

Izložbu su pripremili saradnici Ogranka SANU u Nišu, Narodnog muzeja Niš i Istorijskog arhiva Niš, u znak zahvalnosti i poštovanja prema liku i delu Mihaila Gavrilovića, koji je rođenjem, školovanjem i prvim radnim angažmanima, ali i potonjim aktivnostima, bio vezan za južnu i istočnu Srbiju (Aleksinac, Knjaževac, Niš).

U Nišu je izložba bila postavljena u Galeriji „Sinagoga“ od 16. do 31. oktobra 2018. Izložbu će otvoriti akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu, a posetioci će moći da je vide do 28. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.