U trendu

Izložba u Palati Srbija povodom 100 godina od nastajanja Jugoslavije

Muzej Jugoslavije je danas, povodom stogodišnjice od formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izložbu „Dan vredan veka“ svečano otvorio u Palati Srbija.

Po saopštenju Muzeja, izložba objašnjava nastajanje Jugoslavije kao čin kome je prethodilo dugogodišnje zalaganje kulturne i intelektualne elite za ujedinjenje južnih Slovena, prikazujući i koliko su se vizije stvaranja jugoslovenske države razlikovale od jedne do druge interesne grupe i kroz različite periode.

Čin proglašenja ujedinjenja okosnica je cele postavke, ali je izložba posvećena i periodu državnog provizorijuma koji traje sve do donošenja Vidovdanskog ustava 1921. godine.

„Iako je ta godina izabrana za kraj izložbe, posetiocu se ostavlja mogućnost da sam istraži glavne događaje koji su usledili – sve do izbijanja Drugog svetskog rata, simboličnog kraja prve Jugoslavije“, navodi se u saopštenju.

Realizaciju izložbe, uglavnom kroz pozajmicu predmeta i dokumenata, pomogle su 53 ustanove iz zemlje i regiona, kao i više kolekcionara i pojedinaca.

Publika će izložbu, uz prethodnu prijavu putem sajta Muzeja Jugoslavije svakim radnim danom od 12.00 do 14.00 časova, moći da razgleda svakog vikenda, od 2. decembra, do 28. aprila 2019. godine.

Tokom izložbe, biće organizovan bogat prateći program, a svake subote u 12.00 časova stručna vodjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.