U trendu

Jergović: Dobro pazite kako gledate film „Srbenka“

BEOGRAD – U okviru festivala „Slobodna zona“ danas je u Dvorani Kulturnog centra Beograda organizovana debata o motivima dokumentarnog filma „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, za koji je moderator i urednik programa „Kompas Slobodne zone“ Ivan Milenković rekao da je „vrsta poziva na govor i pokret“.

U diskusiji su učestvovali reditelj Slijepčević, pisac i novinar Miljenko Jergović, sociolog Ivana Spasić i novinar Nemanja Stjepanović, za koje je publika, vidno potrešena nakon odgledanog filma, imala mnogo pitanja.

Jedna gledateljka je zahvalila autoru na hrabrosti i priznala da, iako redovno obilazi festivale dokumentarnog filma i mnogo dokumentaraca je odgledala, prvi put je tokom celog filma plakala, a književnica Ljubica Arsić je istakla da je film vrlo uzbudljiv ne samo zato što govori o Srbima i Hrvatima, već o ljudima uopšte, o činjenici da su nasilna bića.

Film, koji je sniman tokom pripremanja predstave „Aleksandra Zec“ Olivera Frljića u riječkom HNK-a i čiji je fokus zapravo na dvanaestogodišnjoj Nini Batinić, Srpkinji u Hrvatskoj koja u predstavi tumači Aleksandru Zec, za „Slobodnu zonu“ je izabrao gost selektor Jergović, zato što je to, kako je naglasio, „jako, jako, jako dobar film o nama“.

Ivana Spasić se nadovezala na Jergovićevu izjavu i rekla da planira da piše knjigu o tome ko smo mi, jer ta „zamenica krije tomove nenapisanih knjiga“, ali i priznala da je film vrlo lično doživela.

„Moja deca su poluhrvati ili u patrijahalnom društvu Hrvati pošto im je otac Hrvat. Rođeni su u Beogradu – jedno tokom bosanskog rata, drugo tokom kosovskog i nisam znala kako će njihovi životi izgledati. Na sreću nisu imali nesrećno detinjstvo. Bez sumnje ovo je film o nama ljudima na ovim prostorima gde su strane u jednom trenutku postale pogrešne, o čemu kada smo započinjali svoje živote nismo znali ni razmišljali“, rekla je Spasićeva.

Slijepčević je konstatovao da je film, sniman 2014. godine, nažalost danas postao još aktuelniji.

„U celom zapadnom svetu šovinizam, netrpeljivost, fašizam ušli su u mejnstrim. Slušamo i čitamo o programima desnih partija koje hoće da se razbije Evropska unija, da se Evropa vrati malim zatvorenim nacionalnim državama u kojima je jedna nacija dominantna, a manjine su gosti koji su dobrodošli dok se lepo ponašaju. To je postojalo i 2014. ali nekako pritajeno, samo su pojedini, poput Frljića, otvoreno govorili o tome i smatrani su čudacima, da bi im ubrzo dato za pravo“, rekao je Slijepčević.

Stjepanović, koji je do nedavno radio u Fondu za humanitarno pravo, javno je upitao kako danas žive Albanci u Beogradu, kako je Bošnjaku u Višegradu.

„Sada je stasala generacija koja nema iskustvo rata, oni počinju da razmišljaju, uskoro će oni biti ti koji će donositi odluke da li da uđu u novi rat i naša je odgovornost da im objasnimo šta je rat“, podvukao je Stjepanović.

Jergović je primetio da živimo u kulturi koja je svima dala za pravo da, zbog vlastite sudbine i iskustva, ne razumeju i poručio publici da dobro pazi kako gleda film „Srbenka“.

„Dobro pazite kako gledate ovaj film jer nemate pravo da se identifikujete s Ninom. Vi imate pravo da se identifikujete sa onima zbog kojih se Nina ovako oseća (plaši da prizna da je Srpkinja). Ako mislite da se to u Beogradu ne događa, grešite. Da li ste u poslednjih 28 godina videli film o emocijama i sudbinama Albanaca u Beogradu, da li ste na dućanima Albanaca videli da piše ime vlasnika?“, skrenuo je pažnju Jergović.

On je naglasio da „Srbenka“ jeste delom film o ratu i njegovim posledicama, ali je većim delom film o miru, o Nini Batinić koja se rodila 10 godina nakon završetka rata.

„To je film o celom jednom identitetu. Ovako izgleda biti hrvatski Srbin sa 12 ili 52 godine. Ja sam Hrvat koji živi u Hrvatskoj i imam probleme zato što ih sam prizivam. Ja sam to odabrao, Nina svoje nije odabrala“, istakao je Jergović.

On smatra da je neverovatno na koje sve načine „lobotomizirana publika uspeva taj film da dekodira“.

„Pokažite ovaj film grobarima ili delijama i videćete kako će ga oni shvatiti. Kada imate na čelu sveta majmuna kao što je Donald Tramp, koji isto kao i navijači, shvata stvari kako mu odgovara, onda ne čudi rast desnice. Novi fašisti nisu pali s neba, uvek su bili među nama samo je postojao sistem vrednosti koji ih je kanalisao. Problem danas je što ti isti ljudi dobili moć i mogućnost da se obračunavaju s kim žele“, rekao je Jergović.

Stjepanović je primetio da je bivša Jugoslavija devedesetih neka bila vrsta avangarde jer se slični procesi danas dešavaju širom sveta.

„Imali smo rat, zločine, 130.000 mrtvih, ali nismo se obračunali s tim zlom. Svi policajci, vojnici, političari ostali su na pozicijama, pritajeni, i sada je došao njihov trenutak kada su snažniji nego ikad“, rekao je on.

„Srbenka“ će od 14. novembra biti na repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.