U trendu

Kisin, trio Barolo, kvartet Emerson, Radulović na Kolarcu

BEOGRAD – U okviru pete sezone ciklusa koncerata „Kolarac tvoj svet muzike“, koji organizuje Kolarčeva zadužbina u saradnji sa MTS-om, nastupiće gudački kvartet „Emerson“ iz SAD, pijanista Jevgenij Kisin, francuski trio „Barolo“, violinista Nemanja Radulović i pijanistkinja Jol Eum Son iz Južne Koreje.

Gudački kvartet „Emerson“, koji će održati koncert 1. oktobra, za gotovo četiri decenije trajanja, izgradio je ogromno poštovanje ljubitelja vrhunskog kamernog muziciranja.

Vurtuozna lakoća, ritmička snaga i visoko ispoliran ton njihovog zajedničkog muziciranja odlike su autoritativnog nastupa ovog kvarteta.

Oni sebi postavljaju visoke repertoarske ciljeve kao da idu u zagrljaj sa novim i neobičnim, ali ne zaboravljajući pri tome na klasične standarde interpretacija, a beogradskoj publici će se predstaviti delima Mocarta, Dvoržaka i Šostakoviča.

Muzikalnost, dubina i poetski kvalitet interpretacija Jevgenija Kisina, pored njegove izuzetne virutoznosti, doneli su mu priznanje publike, kritike i kolega muzičara koji ga ubrajaju među najbolje pijaniste u protekle tri decenije.

Kisin je od najranijih dana nastupao sa vodećim svetskim dirigentima i orkestrima.

Tokom protekla tri nastupa postao je pravi ljubimac beogradske publike, a Velika dvorana Kolarčeve zadužbine jedno od njegovih omiljenih mesta na kojima nastupa.

U susret godini u kojoj se obeležava 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, Kisin će beogradskoj publici 11. novembar predstaviti odabrana dela ovog kompozitora Sonate br. 8, 17 i 21, kao i Varijacije i fugu u Es duru.

Za 4. februar najavljen je koncert trija „Barolo“, koji čine harmonika, kontrabas i trombon i jedinstvenim zvukom koji kombinuje džez, operu i vorl mjuzik, publiku vode na muzičko putovanje po Mediteranu.

Muzičari, uvek spremni za nove susrete i nove saradnje, prihvatili su poziv Kolarčeve zadužbine da se premijerno predstave beogradskoj publici na Dan Velike dvorane.

Posle sedam godina od poslednjeg solističkog koncerta u Kolarčevoj zadužbini, Nemanja Radulović će 16. marta predstaviti aktuelni solistički program, čiji će detalji biti naknadno objavljeni.

Ciklus će zatvoriti 29. aprila slavna korejska pijanistkinja Jol Eum Son čije su interpretacije opisane kao graciozne i gotovo bezvremenske.

Hvaljena zbog svog široko eklektičnog koncertnog repertoara, od Baha i Mocarta do Ščedrina i Geršvina, u svoje najnovije koncertne izazove uključiće i nastupe sa orkestrima iz Kelna, Berlina i Bergenca, debi u Parizu sa Orkestrom Francuskog radija, kao i sa orkestrom Marinskog teatra sa Valerijem Gergijevim.

Kkupovinom kompleta karata svi zainteresovani postaće vlasnici kartice „Prijatelj sezone“ kojom ostvaruju popust od 10 odsto na prodajnim mestima u objektima Kolarčeve zadužbine (knjižara „Aleksandar Belić“, kursevi stranih jezika, drugi koncerti u organizaciji Centra za muziku i Likovna galerija).

Kompleti karata su u prodaji po ceni od 10.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.