U trendu

Knjiga za uživanje

Iako se potpuno razlikuje od svega što je Salman Ruždi (62) do sada napisao, novi Ruždijev roman "Čarobnica iz Firence" neodoljiva je pikarska priča u kojoj se na vrhunski način prepliću istorijski događaji i ličnosti, fantastika i izmišljeni likovi, neobične avanture, ljubavi, žestoke strasti. Objavljena u svetu pre godinu dana, knjiga je dobila vrhunske ocene svetskih kritičara.
Radnja se događa u 14. veku, u dva udaljena, veoma različita, ali na čudan način povezana grada, u Sikriji, prestonici Mogulskog carstva, u vreme njegovog najvećeg uspona, i u Firenci, u zlatnom veku Lorenca Veličanstvenog. Ogromnim Mogulskim carstvom suvereno vlada Agbar Veliki. Sklon fantazijama, on je, pored toliko lepotica kojima je bio okružen, izmislio idealnu suprugu, nazvao je Džoda i naredio da joj se ispevaju pesme i uradi portret. Bio je okružen ogromnom i vernom svitom, imao tri raspusna sina, ali nikome nije verovao. Voleo je muziku i poeziju, sumnjao u religiju i osamljen priželjkivao pojavu mladog čoveka u koga će imati neograničeno poverenje. I upravo u tom trenutku na njegov dvor stiže mladi putnik koji sebe naziva Mogor del Amor, sa pismom engleske kraljice Elizabete Tjudor. Stranac je na cara ostavio jak utisak, pogotovo kada je čuo njegovu priču da je dete izgubljene mogulske princeze, najmlađe sestre Agbarovog dede Babura. Reč je o velikoj lepotici za koju se verovalo da poseduje čarobnjačke moći. Radnja se odatle povremeno seli u Firencu, u svet moćnih kurtizana, filozofa ali i strašnih mučenja. I tamo se sve češće postavlja pitanje: da li je Mogorova priča istinita?
Kroz Ruždijev roman defiluje i niz drugih istorijskih ličnosti, kao što su Amerigo Vespuči, Nikolo Makijaveli, admiral Andrija Dorija, papa Lav H, Savonarola, Bajazit Drugi, Selim Prvi, grof Drakula… Prevodilac je Jasmina Đorđević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.