U trendu

Knjige pesama Gojka Božovića u Rusiji, Ukrajini i Hrvatskoj

BEOGRAD – Knjige izabranih pesama Gojka Božovića objavljene su proteklih meseci u Rusiji, Ukrajini i Hrvatskoj, saopštili su iz izdavačke kuće Arhipelag.

Knjiga Božovićevih izabranih pesama „Mapa i druge pesme“ objavljena je u izdanju Izdavačke kuće Skifija iz Sankt Peterburga.

Rusko izdanje obuhvata izabrane pesme iz pesnikovih knjiga Elementi, Obližnja božanstva i Mapa.

Pesme je na ruski jezik preveo Vasilij Sokolov.

Izbor iz novije poezije Gojka Božovića objavljen je i u Ukrajini, gde se pojavila knjiga izabranih pesama Granice grada i druge pesme.

Knjiga je objavljena u izdanju prestižne izdavačke kuće 21 iz Černjivci u prevodu Ale Tatarenko.

Povodom izdanja izabranih pesama Božovića u Ukrajini, književna kritičarka Inge Kejvan je napisala da je svaki pesnički tekst Gojka Božovića zasebna je priča, događaj, tačka koja spaja trenutak iskustva, prošlost i bezvremenost.

„Ako poeziju Gojka Božovića zamislimo kao koordinatni sistem, onda je njegov lirski junak uvek u centru. A glavni lik ove poezije je misao koja „treperi“, prožima prostor i vreme, krećući se najvećom mogućom brzinom i, u stvari, prevazilazeći nemoguće. To je misao koja daje reč i smisao sadržaju Božovićevih tekstova“ piše Kejvan.

Knjiga izabranih pesama Gojka Božovića „Iznad vode“ objavljena je i u Hrvatskoj, u izdanju poznatog izdavača MeandarMedia iz Zagreba u ediciji Meandar poezija, a sadrži izbor iz Božovićeve poezije pisane u proteklih dvadeset godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.