U trendu

Kovačević kritikuje izbor Antića; Antić: Neću da se svađam

BEOGRAD – Dramski pisac Siniša Kovačević kritikovao je danas imenovanje Novice Antića za vd upravnika Ateljea 212, osporavajući njegove kvalifikacije za to mesto, a Antić odgovara da ni sa kim, pa ni Kovačevićem neće da se svađa i podseća da iza njega stoji 5.000 strana prevoda dramskih tekstova, od kojih se po tri upravo izvode komadi na sceni tog pozorišta.

Kovačević u današnjem saopštenju navodi da je dosadašnji upravnik Branimir Brstina smenjen, po ugledu na „stara udbaška vremena, preko noći i preko leta, u vremenu u kojem glumci nisu u svojoj kući“.

Za Antića navodi da je „gotovo anoniman“ i da su mu jedina kvalifikacija prevođenje sa ruskog jezika i članstvo u vladajućoj stranci.

Novica Antić kaže za Tanjug da nema nameru da se verbalno sukobljava sa bilo kim, pa i sa Sinišom Kovačevićem, ali i da iza njega stoji 5.000 objavljenih strana prevoda sa ruskog jezika, pre svega prevoda dramskih tekstova.

„O mom radu svedoče prevodi drama koje su režirali relevantni pozorišni stvaraoci Dejan Mijač, Vida Ognjenović, Tatjana Mandić Rigonat, Jagoš Marković., Gorčin Stojanović, Boris Lješević…U tim predstavama su igrali ili igraju Voja Brajovović, Seka Sabljić, Rada Đuričin, Svetozar Cvetković, Branislav Lečić, Nebojša Glogovac…“, kazao je Antić i podsetio da su na repertoaru Ateljea 212 tri predstave nastale po njegovim prevodima.

„“Pijani“, „Osećaj brade“ i „Lice“ su drame koje sam pronašao, preveo i koje ansambl pozorišta izvodi. Od te tri predstave koje su na repertoaru, komad „Pijani“ je dobio Sterijinu nagradu na Sterijinom pozoriju na kojem su zakmičarskom programu bile zastupljene i predstave iz inostranstva“, kazao je Antić i naglasio da očekuje da se što pre raspiše konkurs za direktora Atelljea 212Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl juče je rekao da Brstini mandat ističe 25. septembra, a da Upravni odbor Ateljea 212 nije raspisao, niti sproveo konkurs za izbor direktora, što je trebalo da uradi 60 dana pre isteka v.d mandata.

„Grad Beograd je jedino mogao da imenuje vršioca dužnosti direktora kako bi se izbeglo da kuća nema ovlašćeno lice posle 25. septembra“, rekao je Karl.

Brstina je proteklih godina dana bio vd. direktora, a pre toga – direktor u punom četvorogodišnjem mandatu.

„U rešenju o imenovanju gospodina Novice Antića se navodi da njegov v.d. mandat počinje da teče 26. septembra ove godine, odnosno dan nakon isteka v.d. mandata Branimira Brstine. Nadam se da će u nastupajućem periodu upravni odbor Ateljea 212 raspisati konkurs za imenovanje direktora, na koji može svako da se prijavi“, zaključio je Karl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.