U trendu

MIK: Podržali smo objavljivanje relevantnih istorijskihizvora

BEOGRAD – Komisija za izbor projekata u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti u 2019. godini donela je odluku o sufinansiranju projekta „Ratna arhiva Miloša S. Milojevića, pisma iz Srpsko-turskih ratova 1876-1878“, Narodne biblioteke Janko Veselinović iz Bogatića, piše u dopisu Ministarstva kulture i informisanja, u kojem se dodaje da su podržali objavljivanje relevantnih istorijskih izvora.

Ministarstvo je to saopštilo nakon navoda dnevnog lista „Kurir“ da je Ministarstvo kulture i informisanja donelo odluku da sa skoro milion dinara finansira reizdanje knjige Miloša S. Milojevića, koji je tvrdio da je današnja Crna Gora bila „crvena Hrvatska“.

Kako se navodi u dopisu Ministarstva kulture i informisanja, „komisija je sredstva opredelila za objavljivanje pisama odnosno dokumenata kao releventnih istorijskih izvora, ne ulazeći pri tome u ocenu ukupnog naučnog i književnog dela Miloša S, Milojevića, niti njegovih političkih ubeđenja u kontekstu onovremenih političkih i istorijskih prilika.

„Neprihvatljivo bi bilo predmetna dokumenta držati nedostupnim naučnoj i stručnoj javnosti zbog političkih stavova njihovog autora“ navodi se u saopštenju.

Dodaju da je komisija za arhivsku građu u 2018. godini podržala je projekat Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac „Ratna arhiva Miloša S. Milojevića, 332 pisma iz Srpsko-turskih ratova 1876-1878“ imajući u vidu da se projekat odnosio na istraživanje, proučavanje i predstavljanje prepiske Miloša S. Milojevića iz perioda Srpsko-turskih ratova.

„Ta prepiska ima veliki značaj i predstavlja veoma važan istorijski izvor za navedeni period. Važan podatak za podršku projektu bila je i činjenica da su u njegovoj realizaciji učestvovali istaknuti i iskusni arhivisti i istoričari kulturnih ustanova u Šapcu i naučnih ustanova u Beogradu. Takođe, važno je imati u vidu da se projekat odnosio na arhivsku građu koja svedoči o Srpsko-turskim ratovima 1876-1878, a ne na naučne i publicističke stavove Miloša S. Milojevića i da je, uprkos tim stavovima, Milojević bio savremenik, značajan svedok i učesnik događaja iz perioda kada je nastala predmetna prepiska“, poručuju iz Minstarstva kulture i informisanja.

Na kraju saopštenja piše da projekat ne sadrži nikakve Milojevićeve kritičke stavove publicističke i istoriografske elaboracije koje su sadržane u nekim njegovim knjigama.

„Na kraju, finansirani projekat nije knjiga Miloša S. Milojevića nego priređivača Miloša Milojevića i Dr Radomira J. Popovića, uz recenzije i stručna mišljenja kompetentnih ličnosti“, poručuju na kraju saopštenja iz Ministarstva kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.