U trendu

Miroljubu Stojanoviću nagrada „Nebojša Popović“

BEOGRAD – Dobitnik nagrade „Nebojša Popović“ za 2019. godinu je Miroljub Stojanović, filmski kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, za dugogodišnje posvećeno promovisanje najviših vrednosti u filmskoj umetnosti.

Žiri u sastavu Jugoslav Pantelić (predsednik), Mara Prohaska Marković i Stefan Ivančić (članovi), saopštio je da je Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, filmski kritičar u brojnim dnevnim i nedeljnim listovima i mesečnicima, veliki poznavalac ove umetnosti „koji svojim raznovrsnim i posvećenim delovanjem značajno doprinosi njenoj popularizaciji zasnovanoj na najvišim vrednostima.“

„Posvećenim i mnogostranim delovanjem na afirmaciji najviših vrednosti u filmskoj umetnosti i kulturi stvorio je i stvara legat za dolazeće generacije filmskih gledalaca/čitalaca, autora i istraživača“, piše u obrazloženju jednoglasne odluke.

Nagrada „Nebojša Popović“ će ovogodišnjem dobitniku biti uručena 11. januara u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okružju filmskog maratona koji je koncipirao Milan Vlajčić, laureat Nagrade za 2018. godinu.

Filmski centar Srbije obezbeđuje Nagradu koju čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, kao i pravo i privilegija dobitnika Nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele Nagrade za narednu godinu.

Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, kao i Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, te Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“, Filmski centar Srbije, i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju nagradu za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.