Noć muzeja

danas u 40 gradova, na 60 lokacija u BG

BEOGRAD, 18. maja (Tanjug) – „Noć muzeja“ će od 16 časova do ponoći dočekati hiljade posetilaca širom zemlje, a samo u Beogradu svoja vrata otvoriće muzeji, galerije i brojne druge ustanove kulture na više od 60 lokacija širom grada.

Više od 40 gradova širom Srbije spremno je za manifestaciju koja, iz godine u godinu, dokazuje da interesovanje za kulturu, kvalitetne sadržaje i najbolji provod u muzejima ne jenjava.

Šesnaesta „Noć muzeja“ ove subote poziva posetioce na neobične izložbe, susreta sa stranim i domaćim umetnicima i da zavire u neke nove i one pomalo zaboravljene prostore.

Priliku da svečano otvori ovogodišnju „Noć muzeja“ u Beogradu dobio je veseo dečji DFhor predvođen Bojanom Vunturišević, koji će nastupiti ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu u 15.45.

Od neverovatnih ogledala i njihovih priča u Etnografskom muzeju preko velike hipi izložbe o najpoznatijem rok festivalu Vudstoku u Galeriji ULUS-a , do provokativne postavke „Granice (ne)mogućeg – priče sa carine“ u Ustanovi kulture Stari grad, posetioce „Noći muzeja“ u Beogradu očekuju najrazličitiji sadržaji podeljeni u nekoliko geografskih zona i tematskih celina.

„Viasat History“ turu „Neispričane priče“ čine postavke koje posetioci mogu da vide premijerno ili isključivo u „Noći muzeja“.

Tako će posle četvrt veka u Muzeju Jovana Cvijića javnosti biti izložena dela čuvenog slikara Petra Dobrovića iz Legata Flegel, prvi put će u „Noći muzeja“ kroz vođene ture Bitef teatar provesti posetioce „iza scene“ i „upoznati“ ih sa svojom čuvenom osnivačicom Mirom Trailović, a premijerno za ovu priliku Fakultet muzičke umetnosti otvara svoja vrata široj javnosti i iz zaborava vraća u svojoj domovini nepravedno zapostavljenog srpskog kompozitora Petra Stojanovića.

Sa željom da umetnost i kulturu približe svojim najmlađim posetiocima, organizatori „Noći muzeja“ pripremili su za njih posebno osmišljenu turu kroz muzeje i galerije među kojima su Pedagoški muzej , Muzej afričke umetnosti , Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ i Zoološki vrt .

„Noć muzeja“ će imati i svoj zvaničan afterparti u Dorćol Platzu, gde će se dobar provod nastaviti od ponoći do dva sata ujutro.

Sve posetioce uz pokazanu ulaznicu za „Noć muzeja“ očekuje besplatno piće dobrodošlice, a za muziku će biti zadužen di-džej De Flow.

Cena ulaznica za sve događaje je 500 dinara.

Deca do pet godina ne plaćaju ulaznicu, a jedna karta važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.