U trendu

Novi roman Miomira Petrovića „Black Light“

BEOGRAD – Miomir Petrović ima impozantan broj čitalaca ako je suditi po prepunom Delfi kaféu u SKC-u, gde je večceras, uprkos lošem vremenu, bio predstavljen njegov novi roman „Black Light“ u izdanju Lagune.
Urednica u Laguni Jasmina Radojičić je podsetila da je ovo deveti Petrovićev roman koji je objavio ovaj izdavač, a da on ima oko 20 objavljenih dela, uglavnom drama, pošto je po obrazovanju dramaturg, teatrolog, a sada predavač kreativnog pisanja, teorije žanrova i interdisciplinarnosti u savremenoj umetnosti.
Ona je njegov novi roman okarakterisala kao naučnu fantastiku, jer govori o mogućoj budućnosti Evrope i regiona, ali i o pretnjama koje su se nadvile nad celom planetom, kao što su logori za siromašno stanovništvo i bezmerno bogatstvo pripadnika međunarodnih korporacija.
Istovremeno, kazala je Radojičić, „Black Light“ je metafizički triler autora knjiga kao sto su to „Kuća od soli“ (nagrada „Laza Kostić“), ili „Miris mraka“, „Lisičje ludilo“…

Ovaj roman, dodala je, „neka je vrsta stilskog nastavka literarnog promišljanja koje se moglo osetiti u nekim Petrovićevim ranijim delima“.
Autor je naglasio da je „treći put odlučio na napiše futurističku, distopijsku priču o strahu za budućnost Evrope, ili pre o apokaliptičnoj budućnosti Evrope. Ovog puta priča je smeštena u mikrokosmos jednog beogradskog kvarta. ‘Black light’ je svojevrsni priručnik za duhovnu neposlušnost, fizičku mobilnost i nepokoravanje. Moj kolega, pisac Oto Oltvanji, napisao je povodom ovog romana da će se budućnost iz ovog romana desiti prekosutra, što znači da je verovatno kasno da se ona spreči, ali čitanjem makar možemo na nju da se pripremimo“.
Ukoliko je roman Mišela Uelbeka „Pokoravanje“ gorka saga o bezizlazu u političkoj budućnosti Evrope, onda je „Black Light“ tragična opera o nepokoravanju i nepristajanju, ocenio je Oltvanji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.