U trendu

O značaju arheološkog nasleđa i šteti od divljih iskopavanja

ĆUPRIJA – Ćuprija, na čijem je području arheološko nalazište Stubline, jedini lokalitet pored Vinče na kome je zastupljena kompletna stratigrafija vinčanske kulturne grupe, sutra će biti domaćin skupu na kome će se govoriti od „Podizanju svesti o značaju areheološkog nasleđa“.

Skup organizuje Arheološko društvo Srbije uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a u saradnji sa Zavičajnim muzejom „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji.

Značajan segment skupa biće posvećen šteti koju nanose divlja arheološka iskopavanja, izjavio je danas Tanjugu direktor muzeja Novak Novaković.

Skup u Muzeju „Horeum Margi Ravno“ počinje u 13 sati, a biće reči i o zakonskoj regulativi i merama koje se odnose na ovu specifičnu kategoriju, dodao je Novaković.

Stubline u ataru sela Supska, na kome su arheolozi pronašli ostatke neolitskog naselja iz perioda vinčanske kultrure, oko 4.000 godina pre nove ere, vrlo često je meta „divljih arheologa“ i nelegalnih iskopavanja.

Na ovom nalazištu proteklih dana ekipa geofizičara iz Berlina i u prisustvu stručnjaka Arheološkog instituta Srbije obavila je magnetno snimanje na površini od oko deset hektara i mapiranje specijalnim aparatima koji na dubinama od dva do tri metra pronalaze obrise građevina. Projekat sprovodi Muzej „Horum Margi Ravno“.

Ova magnetna metoda smatra se posebno pouzdanom za lokalitete i nalazišta iz praistorije, a rezultati će biti poznati za oko mesec i po dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.