U trendu

Održana promocija knjige „Karaoke kapitalizam“

BEOGRAD – U Kulturnom centru Magacin u Beogradu večeras je održana promocija nove knjige pesama „Karaoke kapitalizam“ (LOM, 2018) Borislava Stanića.

Knjiga „Karaoke kapitalizam“ može se samo uslovno nazvati pesničkom knjigom, jer je u pitanju delo u kojem su svi tekstovi, od prve do poslednje stranice, zapravo već postojeći (preuzeti iz različitih, prethodno objavljivanih romana, udžbenika, brošura…), a koje autor slobodno preuzima i interveniše na njima.

Prema rečima književnog kritičara Luke Bešlagića, Stanićevo delo bi se pre moglo nazvati konceptualnim radom nego konvencionalnom poezijom.

„Služeći se oprobanom strategijom neoliberalnog kapitalizma – prisvajanjem, Stanić (ne)uspešno prelazi iz polja reprodukcije postojećeg sistema u polje subverzivnog razaranja poretka iznutra“, objašnjava Bešlagić.

Dosadašnji književni poredak u kojem „autor“ i „delo“ imaju privilegovano mesto, dok je čitalac sveden na pukog konzumenta, model je koji je u savremenom svetu među novom generacijom stvaralaca iscrpeo razloge svog postojanja.

Čitalac – konzument bio je tokom istorije posve nebitna pojava, već su autor i njegovo delo bili ti koje kritika veliča ili kudi, dok je kod Stanića u centar pažnje stavljen upravo čitalac, rekao je Bešlagić večeras na promociji zbirke tekstova.

Tokom promocije „pesama“ prisutni su imali priliku da od isečenih tekstova iz Stanićeve zbirke sastave svoje pesme i na taj način, kako je rekao Bešlagić, učestvuju aktivno u stvaranju nove poezije na licu mesta.

„Uvođenje čitalačke prakse u književno polje jeste otpor konvenciji uživanja u tekstu. Kako značenje zavisi od različitih socijalno- psiholoških karakteristika recipijenta, konzument, čitalac, postaje tvorac značenja i novog teksta. Čitalac preuzima aktivnu ulogu proizvođača značenja“, poručio je autor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.