U trendu

Otvorena izložba “Po jutru se dan poznaje” u CZK Sopot

SOPOT – Izložba „Po jutru se dan poznaje“, koju čine plakati filmova Mladomira Puriše Đorđevića (95) i fotografije Branka Belića, otvorena je veceras u Centru za kulturu Sopot, uoči svečanog otvaranja 48. Filmskog festivala “Sofest”.

Ovogodišnji “Sofest” odaje priznanje i počast Đorđeviću za njegov izuzetan doprinos filmu.

“Ova izložba me je podsetila na sjajne i očajne trenutke u mom radu na filmu. Redosled ovih plakata je i moj život”, rekao je Đorđević na otvaranju izložbe.

On je skrenuo pažnju na sva lica koja se vide na plakatima, jer, kako ističe, nije film delo isključivo reditelja.

“Da nije bilo Milene (Dravić), ja ne bih snimio ‘Jutro’. Svi moji filmovi su filmovi Milene Dravić. Ja imam 11 filmova snimljenih sa Milenom Dravić i predlažem da se sledeće godine svi prikažu ovde”, rekao je Đorđević.

Umetnički direktor “Sofesta” Aleksandar Avramović je sa zadovoljstvom prihvatio predlog i obećao da će 49. izdanje festivala imati specijalni program posvećen Purišinim filmovima.

Đorđević je priznao da ga je “sramota koliko filmova ima” i istakao da sada radi “nešto bolje od filma”, jer sarađuje sa akademikom Matijom Bećkovićem.

Na kraju se Đorđević osvrnuo i na svoje godine:“Imam 95 godina zato što sam rođen na selu i zato što ne jedem voće”.

Na “Sofestu” će biti organizovan panel 5. jula, na kome će o stvaralaštvu Puriše Đorđevića govoriti filmski znalci Srđan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković, a biće i specijalna projekcija njegovog filma “Jutro”.

Đorđeviću je ove godine “Sofest” dodelio i Nagradu za doprinos filmskoj umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.