U trendu

Otvorena likovna kolonija u Gračanici

Likovna kolonija „Vidovdan 2017“ otvorena je u okviru tradicionalne kulturne manifestacije Vidovdanske svečanosti u Gračanici.

Kustos Galerije Doma kultrure u Gracanici Nebojša Jevtić rekao je agenciji Beta da je ta kolonija jedan od najvažnijih dogadjaja u okviru Vidovdanskih svečanosti.

„U radu ovogodišnje likovne kolonije učestvuju umetnici iz Beograda, Niša, Kosovske Mitrovice, Čačka, Subotice, Paraćina i Novog Pazara“, kazao je Jevtić.

Na manifestaciji dodeljuju se nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovne umetnosti i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

Manifestacija „Vidovdan2017.“ otvorena je sinoć izložbom 16 slika pod nazivom „Rat i mir“ čiji je autor prošlogodišnji laureat nagrade „Longin“ profesor na Fakultetu umetnosti u Zvečanu Veselin Rajović.

Rajović je agenciji Beta rekao da svih 16 izloženih radova predstavljaju jednu sliku koja je naslovljena nazivom „Rat i mir“.

Sve su to varijacije iste slike koju smo gledali ovih ratnih i poratnih vremena. Tu sliku stvarala je bezumna ljudska destrukcija koja je ostavila za sobom krv, pepeo i ožiljke koji nikada ne mogu da zarastu“, rekao je Rajović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.