U trendu

Ovacije za srpske glumce na gostovanju u Ljubljani

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) nastupilo je sinoć u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani gde je izvelo predstavu „Hamlet“ Vilijama Šekspira u režiji Aleksandra Popovskog.

Glavnu ulogu igrao je naš poznati glumac Nebojša Glogovac koji je novinarima, nakon predstave, rekao da je susret sa slovenačkom publikom bio „jako lep“.

„Sala je divna, vrlo akustična, vrlo pozorišna i zaista prija biti na ovakvoj sceni. Slovenačka publika je toliko jasno i precizno čitala svaki naš pokušaj duhovitosti koji smo želeli da prenesemo“, istakao je Glogovac.

Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je glumce nagradila aplauzom i ovacijama.

U publici je bio i gradski menadžer Goran Vesić koji je rekao da je veoma ponosan što je JDP predstavom „Hamlet“ na najbolji način prezentovalo našu kulturu i Beograd.

„Ovo što su oni uradili najbolji je dokaz da je naša kultura najbolji reprezent našeg društva i da ovakve predstave treba da koristimo kako bi se češće predstavili u inostranstvu“, smatra Vesić.

On je naglasio da je ponoson što je Grad Beograd posle 2010. godine prvi put shvatio značaj gostovanja naših pozorišta u inostranstvu.

„Mislim da je sada zaista jasno da je naša kulturna ponuda toliko dobra da ne postoji bolji način da se naš grad i naša zemlja predstave nego kroz ovakve događaje. Verujem da će ova predstava, koja je ovde u Ljubljani doživela ovacije, biti predstavljena i u drugim prestonicama Evrope i da će kroz ovu predstavu neki ljudi saznati više o nama, našem gradu i o tome šta mi možemo da ponudimo“, ocenio je Vesić.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković-Manojlović je naglasila da je veoma zadovoljna kako je slovenačka publika dočekala glumce JDP-a.

„Videli smo divnu reakciju slovenačke publike. JDP uvek izaziva veoma veliku pažnju kada gostujemo i ova reakcija večeras samo je dokaz da bismo ovakva gostovanja morali češće da organizujemo“, dodala je Vučković – Manojlović.

Direktor Slovenskog narodnog gledališča Igor Samobor je rekao da mu se predstava dopala i izrazio zadovoljstvo što se dopala i slovenačkoj publici.

„Sa JDP-om ranije je postojala dublja saradnja koja je u poslednje vreme prekinuta, ali direktorka JDP-a i ja smo dogovorili da se ta saradnja ponovo pokrene i bude trajnija“, istakao je Samobor.

U predstavi su igrali Nebojša Glogovac, Jasna Đuričić, Jovana Stojiljković, Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Vlasta Velisavljević, Goran Šušljik, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Predstava je izvedena na sceni najznačajnijeg dramskog pozorišta u Sloveniji na kojoj je JDP gostovalo više puta.

Publika je na istoj sceni ranije imala priliku da pogleda predstave JDP-a: „Zmajeubice“ (2015), „Rođeni u Yu“ (2012), „Elijahova stolica“ (2012), „Molijer – još jedan život“ (2004), „Skup“ (2004)…

Predstava „Hamlet“ premijerno je izvedena 17. septembra 2016. godine na Sceni „Ljuba Tadić“, a do kraja sezone „Hamlet“ će gostovati i na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u Folksteatru u Beču, u Milanu…

Adaptaciju Šekspirove drame uradio je Goran Stefanovski, a scenografiju potpisuju NUMEN i Ivana Jonke.

Kostimograf je Maria Marković, kompozitor Kiril Džajkovski, za scenski pokret bila je zadužena Sonja Vukićević, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Gostovanje JDP-a u Ljubljani podržali su Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.