U trendu

Petrović: Iza nas stižu generacije koje će promeniti svet

BEOGRAD – Ako uspemo u ranom uzrastu da naučimo decu lepim stvarima kao što su ljubav prema knjizi, bonton ili osećaj za ekologiju, oni će izrastati u srećne i zdrave ljude, izjavila je za Tanjug Jasminka Petrović, trenutno najznačajnija srpska spisateljica za decu.

„Kreativni centar“ je nedavno objavio njenu knjigu „Baštovanov san“, koju je ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

U središtu priče je mrgudni baštovan koji po čitav dan brine o bašti i ulaže mnogo truda u cveće, koje, uz jednu malu kornjaču, smatra jedinim prijateljima.

A to cveće je tako nežno, dok trepne, ono procveta i uvene, pa mu se čini da je taj njegov trud besmislen.

Petrovićeva kaže da njena najnovija knjiga uči decu da vole i poštuju prirodu.

„Knjiga ‘Baštovanov san’ namenjena je i odraslima jer je veoma važno da knjigu zajedno čitaju deca i roditelji. Uvek se trudim da u svakoj knjizi imam i posebnu ‘liniju’ za odrasle“, kaže Petrovićeva i napominje da je knjigu posvetila svojim prijateljima.

„Prijatelji su jako važni u svačijem životu. Nekada je važno naljutiti se, posvađati se, ali i oprostiti“, kaže Jasmina Petrović.

Prema njenim rečima, odrasli moraju da prate i prihvataju nova tehnološka dostignuća jer su to darovi civilizacije.

„Ne verujem u podelu koja razdvaja decu na one koji čitaju knjige i one koji igraju igrice. Obe stvari su jako važne za decu. Čitanje knjiga ne isključuje uživanje u igricama. Deca ne mogu da zamisle život bez kompjutera i mobilnih telefona jer čim su došli na svet sve te sprave su bile tu oko njih. Jedino je važno da deci damo mogućnost da otkrivaju različite avanture u svom detinjstvu. Igrice i knjige su samo deo te avanture“, kazala je Petrovićeva.

Nju najviše ljuti, kako kaže, kada odrasli kritikuju decu.

„Svesni smo da kritike ne vaspitavaju, već dela. Ako naša deca ne čitaju, moramo da se zapitamo, da li mi uopšte čitamo… Ako učenici ne čitaju lektiru, nastavnici moraju da se zapitaju da li su njihovi časovi dovoljno zanimljivi. Ako u bibliotekama nema dovoljno dece koja uzimaju knjige, onda moramo da organizujemo kreativnije programe“, kaže Jasmina Petrović.

Za nju nema dileme da Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja moraju da osmisle zajedničke projekte u cilju afirmisanja čitanja knjiga kod školaraca.

„Putujući po Srbiji sa svojim kolegama, piscima za decu, srećem izuzetne mlade ljude koji su radoznali i vole knjige. Moramo da budemo strpljivii da im damo priliku kroz dobro osmišljenje programe i akcije. Sigurna sam da iza nas dolaze odlične generacije koje će promeniti svet“, istakla je Petrovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.