U trendu

Počela Druga svetska konferencija o pantomimi

BEOGRAD – Druga svetska konferencija o pantomimi počela je danas u Srpsko-korejsko informatičko pristupnom centru gde je dodeljena Specijalna nagrada Svetske organizacije pantomimičara Pozorištu pantomime „Henrik Tomaševski“ iz Vroclava (Poljska).

Nagrada je ovom požorištu dodeljena povodom 100 godina od rođenja značajnog evropskog umetnika pantomime čije ime nosi poljsko pozorište.

Konferencija je okupila 30-tak učesnika, umetnika i profesora iz Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Poljske, Bugarske, Turske i prvi put iz Afrike (Južnoafrička Republika), a najbrojnija delegacija ove godine došla je iz Izraela.

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije su Batist Marso, sin čuvenog francuskog pantomimičara Marsela Marsoa, i Ela Jaroševič bivša supruga Marsela Marsoa.

Tokom konferencije biće obeleženo 100 godina od rođenja Henrika Tomaševskog poljskog pantomimičara i reditelja koji je veoma značajan za razvoj evropskog i svetskog pozorišta uopšte, a učesnici konferencije iz Nemačke, Bugarske i Gruzije predstaviće se na Međunarodnom festivalu monodrame i pantomime.

Do 30. juna planiran je bogat program diskusija, promocija i radionica.

Jedna od glavnih tema je ”Pantomima i tehnologija”, a predsednik Svetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović kaže da će razmatrati kako pantomimičari mogu da pomognu kompanijama koje proizvodi komjuterske igrice i animirane filmove,

Raspravljaće se i o statusu pantomimičara i umetnika, pantomimi u Aziji, pantomimskom nasleđu, pantomimi i pozorištu za mlade.

„Pantomimičari se kod nas vode pod istom šifrom zanimanja kao striptizete, cirkuski krotitelji divljih životinja i opsenari. Sve je to pod šifrom 2659, umesto da kao što propisuje Međunarodna organizacija rada, koja ove godine obeležava 100 godina postojanja, budemo i mi pod šifrom 2655 pod kojom su glumci“, rekao je Stojanović.

Na otvaranju je nastupio Amiram Atias iz Izraela, glumac, pantomimičar, doktor klovn, koji će sutra, zajedno sa nasism doktorima klovnovima, obići bolesnike na Dečijoj klinici u Tiršovoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.