U trendu

Poseta muzeju knjige “Adligat” održana danas na Voždovcu

BEOGRAD – Muzej knjige i putovanja “Adligat” danas je otvorio širom vrata za posetioce u okviru manifestacije “Dani evropske baštine”, u organizaciji Gradske opštine Voždovac.

Program kulturnih aktivnosti na ovoj opštini počeo je juče premijernim predstavljanjem izložbe “Miroslavljevo Jevanđelje” u Svečanoj sali GO Voždovac.

„Adligat“ je na čelu sa Viktorom Lazićem jedan od izdavača verne kopije rukopisa.

Članica opštinskog Veća za kulturu Andrijana Rusić i načelnik Uprave Marko Denčić, zajedno s posetiocima „Adligata“, imali su priliku da se upoznaju s razvitkom štampe i pisane reči koja je zabeležena na palminom i bananinom lišću, papiru od pirinča, na svili ili koži.

“Velika je čast i zadovoljstvo što se jedan ovakav muzej nalazi u našoj opštini, i hvala Viktoru Laziću što nam je nesebično svaki put otvorio vrata svog doma“, izjavila je Rusićeva.

Planovi predsednice Opštine Voždovac Ivane Tomić Ilić jesu da se u narednom periodu kultura podigne na viši nivo, jer je Voždovac bogat istorijskim ličnostima i znamenitostima.

Od najveće vrednosti “Adligata” je više od 40 legata značajnih ličnosti iz srpske prošlosti, od kojih najviše interesovanja izaziva zaostavština akademika Miodraga Pavlovića, Darka Tanaskovića, Pere Zupca, porodice Žigon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.