U trendu

Preminula Neda Arnerić

BEOGRAD – Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini.

Snimila je više od 100 filmova, odigrala četrdesetak uloga u pozorištu, a za svoj je rad dobila veliki broj priznanja.

Ulogom u filmu „San“ iz 1966. godine postala je prva dečja filmska zvezda Jugoslavije, a jedna od njenih najbriljantnijih uloga bila je u filmu „Ko to tamo peva“.

U karijeri dugoj gotovo pola veka Neda Arnerić je ostvarila uloge koje se pamte u filmovima „Višnja na Tašmajdanu“, „Užicka republika“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“, „Varljivo leto „68“…

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka usledile su uloge u u „Tri karte za Holivud“ i televizijskoj seriji „Policajac sa Petlovog brda“, koje su joj donele slavu i devedesetih.

Za ulogu Delfine u filmu „Ispravi se, Delfina“ 1977. je dobila „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli i nagradu Nagrada „Carica Teodora“ na glumačkom Festivalu u Nišu.

„Zlatnu arenu“ dobila je na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa -Praznik kurvi“ reditelja Lordana Zafranovica, a dobila je nagradu „Pavle Vuisic“ za životno delo.

Za svoja ostvarenja na filmu 2009. godine dobila je „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“.

Neda Arnerić je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum“ u Beogradu. Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije (2000-2004).

Prema prvim informacijama, a koje je preneo Blic, glumica je pronađena u svom stanu na Vračaru, gde je pronašao brat koji je danas hteo da je obiđe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.