U trendu

Preminuo Kirk Daglas u 104. godini

LOS ANĐELES – Čuveni glumac Kirk Daglas preminuo je u 103. godini, saopštio je njegov sin Majkl.

On je to potvrdio za magazin Pipl, preneo je Rojters.

„Sa ogromnom tugom ja i moja braća saopštavamo da nas je Kirk Daglas napustio“, naveo je Majkl.

„Za svet bio je legenda, glumac iz zlatne ere filma koji je doživeo i sam zlatne godine, humanitarac čija je posvećenost pravdi i principima u koje je verovao postavila svima nama standarde kojima treba da težimo“, dodao je Majkl Daglas.

„Ipak, za mene i moju braću Džoela i Pitera on je bio samo Tata, za Ketrin divan svekar, za svoje unuke i praunuke voljeni deda, a za svoju ženu Anu divni suprug. Kirk je živeo dobar život i ostavio je iza sebe nasleđe u filmskoj umetnosti za generacije koje dolaze, kao i život filantropa koji je radio pomogne drugima i da donese mir svetu“, naveo je Daglas.

„Dozvolite mi da završim recima koje sam mu rekao za njegov poslednji rodendan i koje će uvek ostati tacne „Tata, mnogo te volim i toliko sam ponosan sam što sam tvoj sin“, porucio je Majkl Daglas.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielović u gradu Amsterdamu, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Belorusiji.

Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je promenio u Kirk Daglas.

Od početka filmske karijere 1946. godine, ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima „Šampion“, „Žudnja za životom“, „Obračun kod OK korala“, „Staze slave“, „Poslednji voz sa Gan Hila“, „Spartak“.

Posle kratke karijere na Brodveju i nakon što je služio u mornarici u Drugom svetskom ratu, Daglas se pojavio u svom prvom filmu 1946. godine.

Glavna uloga u filmu Šampion iz 1949, o nemilosrednom bokseru, koji ne dozvoljava nikome da mu se ispreči na putu, donela mu je slavu i prvu nominaciju za Oskara, a velika zvezdaa je postao pedesetih i šezdesetih godina.

Tada je osvojio još dve nominacije za Oskara za filmove Loši i lepi i ulogu slikara Vinsenta van Goga za film Žudnja za životom.

Daglasu je, međutim, tek 1996. godine dodeljen počasni Oskar za životno delo.

Kada se pojavio u filmu Spartak iz 1959, Daglas je angažovao scenaristu Daltona Tramba, koji se našao na holivudskoj „crnoj listi“ zbog navodnih komunističkih aktivnosti, zbog čega je bio primoran da piše pod pseudonimom.

Daglas se otvoreno suprotstavio crnoj listi angažujući Tramba da piše scenario pod sopstvenim imenom, otvoreno i bez straha.

Daglas je 1995, pretrpeo težak moždani udar, ali se oporavio i napisao bestseler autobiografiju.

Povremeno se pojavljivao i na filmu i pozorištu, uključujući proslavljenu monodramu „Pre nego što zaboravim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.