U trendu

Preporučeno – u svakom smislu

U potrazi za knjigama, desi se da slučajno naiđete na nešto od autora za koga nikad niste čuli, opis ne deluje kao nešto što vam se obično nalazi na listi za čitanje, ali ipak, uzmete tu knjigu – i ne pokajete se. Takav je slučaj i sa romanom "Preporučeno" danske spisateljice Iselin C. Herman.
Ovaj roman je prvi pokušaj "knjige za odrasle" – Hermanova inače piše za decu. Reč je o epistolarnom romanu, koji počinje razglednicom koju mlada Dankinja Delfin Hav šalje francuskom slikaru Žan-Lik Foreru. Na izložbi je videla jednu njegovu sliku koja ju je oduševila, ima osećaj kao da joj se uvukla pod kožu, pa mu šalje razglednicu u znak zahvalnosti za stvaranje tako divnog dela. Suprotno svim očekivanjima, on joj na tu razglednicu odgovara (napisala je i svoju adresu), i prepiska između mlade žene i starijeg muškarca počinje.
Veoma senzualna, na momente flertujuća, nekada lascivna, nekad čak i vulgarna, a nekad gotovo stidljiva, ova prepiska se nastavlja tokom 19 meseci. Strastvena mlada žena zaljubljuje se u starijeg muškarca (oženjenog, ima odraslu ćerku), a ni on ne ostaje ravnodušan, mada je savetuje da tu strast usmeri negde drugde, na sopstveni život, ne samo na pisma osobi koju nikad nije srela. Ona, međutim, ne prestaje da čezne za njim i moli ga za jedan jedini susret uživo. Šta se tada dešava? Otkrijte sami – reći ćemo samo da postoji prilično iznenađujući obrt na kraju.
"Preporučeno" je zanimljiv roman koji vas povremeno navede da pocrvenite, kao da ste zavirili u tuđu intimu. Premda ne steknete osećaj da likove poznajete onako kako se njima čini da iz pisama poznaju jedno drugo, i premda o njihovom svakodnevnom životu ne saznate skoro nikakve detalje koji bi vam ih zaista približili – likovi ipak deluju dovoljno stvarno, mlada žena koja se zaljubi u starijeg muškarca kojeg zapravo ne poznaje i stariji muškarac očaran pažnjom te mlade žene za koju ne zna ni kako izgleda. A obrt na kraju dodaje celoj stvari dubinu koju ranije nije imao i potpuno menja ton knjige, čineći da više ne osećate kao da ste greškom privirili u tuđu intimu, već kao da ste igrom slučaja prisustvovali nečemu, pa, da ne otkrivamo previše, veoma ozbiljnom.
Zanimljivo delo, vredno pažnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.