U trendu

Pričom protiv straha

Tradicija pričanja priča kojima ćete uplašiti slušaoce prilično je duga i ima mnoge poklonike. Postoji i tradicija pričanja priča koje služe da umanje strahove, i te priče mogu da budu podjednako zanimljive, kao što pokazuje roman "Vukovlad, Gospodar vukova" italijanskog autora, šahiste, muzičara i restauratora starih muzičkih instrumenata Paola Maurensiga.
"Vukovlad" je jedna od onih neznanac-mi-je-ispričao priča. Ovog neznanca, Emila Ferencija, pripovedač sreće na Kapriju, gde se nalazi kao učesnik skupa esejista i romanopisaca pozvanih da govore o natprirodnom u književnosti našeg doba. U hotelu upoznaje isprva nepoverljivog neznanca, koji se "otkravi" kad čuje da se pripovedač bavi književnošću, i tada mu ispriča o čudnovatim i zastrašujućim događajima kojima je prisustvovao kao oficir u Poljskoj pred sam početak Drugog svetskog rata. Pripovedač prenosi njegovu priču.
Ta priča je napisana poput gotskog romana, ispunjena jezivom atmosferom u kojoj se mešaju iščekivanje rata i užas pred događajima za koje junacima ne uspeva da nađu objašnjenje. Tu su izvidnik koji nestaje, grupa Cigana koja glavnog junaka upozorava da se čuva velikog zla, susret na groblju sa zastrašujućim stvorenjem delom ljudskog, delom životinjskog izgleda (vukodlak?), uplašeni seljani, oholi lokalni vlastelin koji se ponaša poput srednjovekovnog feudalnog gospodara, devojka kojoj preti nasilno sprovođenje prava na prvu bračnu noć, mračna tajna i velika sramota vlastelinove porodice, skriveni blizanac…
"Vukovlad" je priča o tome kako nastaju sujeverni strahovi koji vremenom narastaju do neverovatnih razmera, kao i o tome kako je pravim potezom – u nekim slučajevima, taj potez je priča koja se širi dalje, baš kao što se proširila i ona zastrašujuća – moguće te strahove raspršiti, kako se ljudi ne bi plašili i u strahu i neznanju počinili kakvo zlo. Umešno napisan, sa junacima sa kojima je lako saosećati i u čije je probleme lako uživeti se, "Vukovlad" vam od početka do kraja drži pažnju i pruža vam nadu, toliko potrebnu danas kada vas svaki put kad uključite televizor plaše novim strahotama, da možda ipak ne morate toliko da se plašite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.