U trendu

Prikazan dokumentarni film o Srbima iz Hrvatske

NOVI SAD – U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u organizaciji udruženja „Otadžbinski pokret – dok žive Krajišnici, živeće i Krajina“, večeras je premijerno prikazan dokumentarni film o doktoru Jovanu Raškoviću i Srbima u Krajini i Hrvatskoj pod nazivom „Međ’ javom, međ’ snom“.

Kako je saopšteno iz vojvođanske vlade, realizacija dokumentarca o značaju očuvanja srpske kulture, tradicije, zavičajnih vrednosti, kao i velikih ličnosti koje ne smeju pasti u zaborav, trajala je dve godine.

U prisustvu vladike bačkog Irineja, brojnih članova zavičajnih udrženja, istaknutih novinara i akademika, predsednik udruženja „Otadžbinski pokret“ Dragomir Lalić uručio je povelje i plakete najzaslužnijima za doprinos u očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srba iz Krajine i Hrvatske.

Primajući plaketu u ime predsednika Pokrajinske vlade za doprinos u realizaciji filma, podsekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović istakao je da je u srži srpskog kulturnog identiteta duboko urezan doprinos koji su pojedine snažne ličnosti pružile u istorijski prelomnim vremenima.

„Jedna od takvih figura je svakako i doktor Jovan Rašković, koji je na temelju slobodarskog duha, uvek verno izražavao političku volju našeg naroda i time zaslužio da se iznova prisetimo njegovih poruka kao neiscrpnog izvora iskrenog rodoljublja“, poručio je Vojnović.

On je takođe podsetio da je Pokrajinska vlada u protekle četiri godine u svoj program rada ugradila stabilne mehanizme saradnje sa udrženjima koja neguju tradiciju, kulturu i običaje srpskog naroda.

„Posebnu ulogu u tome imaju udruženja ‘Otadžbinski pokret – dok žive Krajišnici, živeće i Krajina’ i Srpsko društvo ‘Dr Jovan Rašković’ iz Novog Sada, koji su svojim predanim radom doprineli da ovaj dokumentarni film ugleda svetlost dana i bude predstavljen javnosti i građanima Novog Sada“, rekao je Vojnović.

Plakete i povelje uručene su i akademiku Draganu Škoriću, novinaru Milanu Livadi, a nakanadno će ih primiti i Dušan Bajatović, Dragan Pavlović, zatim skeretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.