U trendu

Puriša Đorđević se ničega nije plašio

BEOGRAD – Reditelj, scenarista i pisac Mladomir Puriša Đorđević (1924-2022) snimio je brojne igrane filmove od kojih su neki poput „Sna“, „Jutra“, „Podneva“ i „Devojke“ značajna ostvarenja jugoslovenske i srpske kinematografije.

Đorđević se kao novinar zaposlio u listu Politika 1946. a već sledeće godine je radio u Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova.

U svojoj višedecenijskoj karijeri Đorđević je snimio više od pedeset kratkih i dokumentarnih filmova, a jednom prilikom je istakao da su među njima biografija pisca Ace Popovića i film o autoru „Hazarskog rečnika“ Miodragu Paviću.

„Snimio sam film o nosiocu dve Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata, bio je to film o Budi Davidoviću, ratniku. Film ‘Deca sa granice’ bio je 1968. godine u zvaničnom programu festivala u Kanu“, napisao je između ostalog o sebi Đorđević prošle godine za potrebe manifestacije „Dok sinema masters“

Đorđević je objavio devet knjiga priča i romana, sa Oliverom i Radetom Markovićem osnovao je prvo privatno pozorište „Dramska družina A“ 1955. godine, reditelj Ljubiša Ristić režirao je njegovu dramu „Tajna crne ruke“, a kao glumac se pojavio u filmu „Jug jugoistok“ (2005).

“Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio i da mi je blisko ono što je govorio Niče – nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živeli”, stoji izjava Đorđevića na platformi Mubi.

Đorđević je, između ostalog, za film „Jutro“ dobio je Zlatnu arenu za najbolju režiju na glavnom jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli, a među njegovim istaknutim naslovima su i “Biciklisti”, “Pavle Pavlović”, „Tango je tužna misao koja se pleše“ (1997) i drugi.

Jugoslovenska kinoteka je 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja među kojima je i „Devojka“.

Među priznanjima, Đorđević je na Filmskom festivalu u Sopotu 2019. godine dobio Nagradu za doprinos filmskoj umetnosti.

Nakon poslednjeg igranog ostvarenja „Dva“ (2007), Đorđević je ovog leta u svojoj 98. godini kao reditelj i scenarista počeo snimanje povratničkog igranog filma „Usta puna zemlje“, ekranizaciju istoimenog romana Branimira Šćepanovića.

Direktor filma Miljena Gogić je tim povodom bio podsetio na „Đorđevićev „jedinstveni rukopis“ i izjavio da se nada da će „Usta puna zemlje“ biti „jedan pre svega umetnički film, a zatim i film koji će voleti sve generacije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.