U trendu

Radovan opet među Srbima

Gotovo da nema osobe koja nije čula za Zorana Radmilovića, ako ne za glumca onda bar za tumača naslovne uloge u komadu Dušana Kovačevića „Radovan Treći“. Ova bolna komedija o samoizdaji doživela je svoje novo izvođenje – gde drugde nego na sceni sa koje je Radmilović nekada zasmejavao publiku, u Ateljeu 212.

Kurioziteta povodom ove predstave ima nekoliko. Pre svega, predstava je producentski osmišljena po brodvejskom modelu, što znači da se igra svake večeri uzastopce čitavog meseca, a karte (ruku na srce) nisu jeftine. Ovo je zapravo idealan način da jedno pozorište pred sam kraj sezone dopuni budžet, posle čega sledi priprema za stvaranje jesenjeg repertoara. Druga bitna stavka odnosi se na glumačku podelu, na čijem čelu, kao reditelj, takođe stoji jedan glumac! Branimir Brstina tumači, naime, dve uloge. On igra i režira Radovana oslanjajući se na svoj komičarski dar. Pored njega, u podeli su i Anita Mančić kao Rumenka, Gorica Popović kao Katica, Feđa Stojanović kao Kelner, Nebojša Ilić kao Jelenče…

Da li će ova podela o sukobu jednog čoveka sa celim svetom (a pre svega komšilukom koji mu ne daje mira) uspeti da ponovi uspeh stare verzije – teško je reći. Radmilović je bio nenadmašan u svojim improvizacijama kojima je i po sat vremena duže nego što je predviđeno znao da uveseljava publiku. Ipak, poređenje ne treba praviti jer je nova postavka „Radovana“ pokušaj da se publika zabavi, ali i da se istovremeno ispitaju sve vrednosti Kovačevićevog teksta (dakle, bez improvizacija), koji se ovoga puta igra integralno, bez skraćenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.