U trendu

Reizdanje knjige Save Damjanova „Kolači, obmane, nonsensi“

BEOGRAD – U Biblioteci grada Beograda danas je predstavljeno reizdanje knjige „Kolači, obmane nonsensi“ profesora Save Damjanova u izdanju vojvođanske „Agore“.

O knjizi, koju neki nazivaju romanom, a drugi zbirkom priča, govorili su danas, pored autora, koji je ,i profesor srpske književnosti na novosadskom Filozofskom fakultetu, urednik i recenzent Nenad Šaponja, asistent Miloš Jocić i PR menadžer Agore Snežana Savkić.

Jocić je sa Savkićevom priredio ovo izdanje koje je prvobitno bilo štampano 1989. godine, a oni su za novo izdanje načinili nešto izmenjeni izbor tekstova da bi aktuelizirali priču o kako su ga nazvali
„najluđem književnom lavirintu u kojem će čitaoci želeti da se izgube“.

Knjiga je, inače, objavljena kao drugi tom izabrane proze Damjanova koja će imati četiri, a možda pet tomova.

„Ova knjiga zapravo je poseban brend srpske književnosti i predstavlja unikatnu konturu postmodernističke i neoavangarističke poetike koja svedoči o stvaralačkoj svesti i intertekstualnom postupku i avangardističkoj naklonosti, apsurdu, fantastici iracionalnim postupcima i formano-jezičkom eksperimentu“, ocenio je Jocić.

„Kolači, obmane nonsensi“ nam tako otkrivaju svoj prvi identitet – u pitanju nije ni hibridni fiks ap, niti rastrojeni roman, nego anti enciklopedija koja u sebi obuhvata čitavu jednu književnu tradiciju, dodao je Jocić.

Za Savkićevu je ova knjiga i izazovna, jer su u njoj isti likovi, ali ona smatra da to nije roman već samo kratke priče koje su same po sebi pesme u prozi, ali u svakom slučaju, dodaje, to je hibridna zbirka priča koje su duhovite, šaljive, jezicke igre.

Ona je posebno skrenula pažnju na korišćenje arhaičnog jezika koji je korišćen pre Vuka Karadžića. Začudilo ju je da je ova proza živa i puna energije i da je vreme nije pregazilo i zato je, poručuje, opravdano njeno novo štampanje, jer će moći da privuče nove čitaoce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.