U trendu

Reizdanje nastavka kultne knjige „Beleške jedne Ane“

BEOGRAD – U knjižarama se pojavio reizdanje nastavka kultne knjige Mome Kapora „Beleške jedne Ane“ – „Hej, nisam ti to pričala“, u izdanju „Lagune“.

Iz Kaporovih tekstova pisanih za „Politikin“ ženski list „Bazar“ nastala je knjiga „Beleške jedne Ane“, koja je kao reizdanje doživela izuzetan uspeh i ušla među 10 najprodavanijih knjiga „Lagune“.

Roman „Hej, nisam ti to pričala“ jednog od najčitanijih srpskih pisaca Mome Kapora nastavak je „Beleški jedne Ane“.

Kao i prvi deo prikazuje beogradski svet posmatran iz ugla tinejdžerke, ispričan prepoznatljivim beogradskim žargonom i ilustrovan autorovom rukom. Istovremeno je i duhovita ali i nemilosrdna analiza jednog vremena.

To su nove beleške jedne Ane koje će kao i prethodne, nasmejati, ali i podstaknuti da razmišljamo o večitim pitanjima, koja kao i generacije pre nas, svakodnevno sebi postavljamo.

Iako su se između ove dve knjige pojavile knjige „I druge priče“ i „Foliranti“, autor je osetio potrebu da dopuni hroniku o tinejdžerki Ani sa novih 17 poglavlja koja su sada, u ovom ponovljenom izdanju, pred nama. Kada danas, sa vremenskom distancom, čitamo ove tekstove, svesni smo njihove savremenosti, kao i činjenice da govore o nekim suštinskim, životnim pitanjima koja nas se i dalje tiču.

Kroz usta svoje prividno naivne junakinje, Kapor kritikuje tadašnje društvo koje, u nekim aspektima, i dalje prepoznajemo, ali nas u isto vreme i uči da pronalazimo lepotu u malim stvarima i da budemo svesni neponovljivosti svakog trenutka koji živimo.

Momo Kapor je rođen 1937. u Sarajevu.

Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Njegove knjige su godinama bile na vrhu lista najčitanijih dela, a on je vrlo brzo postao miljenik publike. Zahvaljujući svojim autorskim emisijama na radiju i televiziji, stekao je široku popularnost. Momo Kapor je autor više od 40 knjiga. Osim romana i priča pisao je drame, putopise, esejističku prozu i bavio se ilustracijom.

Umro je 2010. u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.