U trendu

Revija filmskih ostvarenja „Dani igre“ u Kinoteci

BEOGRAD – Sedmi put za redom, Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka priređuju reviju filmskih i dokumentarnih ostvarenja pod nazivom „Dani igre“ u periodu od 29. januara do 2. februara 2020. godine.

Primabalerina Njujork siti baleta, Tajler Pek biće gošća narednog festivala, pa je početak programa u Kinoteci rezervisan za dokumentarac koji prati snimanje američkog televizijskog programa “BalletNOW” čije je jedno izdanje Pekova uređivala.

Izazov komplikovane produkcije i režije koju prvi put potpisuje baletska zvezda, ima za cilj da spoji čudesne prizore baleta, savremene igre, brodvejskog džeza, stepovanja i cirkusa.

Na repertoaru će se naći i filmovi o hip-hopu, svingu, klasičnom i modernom baletu, a publici će se otkriti i tajne proba, kreativnih procesa legendarnih koreografa i njihovih trupa…

Posebnu pažnju privlači i predstava „Igra“ snimljena filmskom tehnikom – radi se o delu švedskog koreografa Aleksandera Ekmana za Balet pariske Opere.

Ovo delo je premijerno prikazano na sceni Opere Garnije, i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromnog dekora neće moći da putuje.

Zahvaljujući Francuskom institutu u Beogradu, na progamu su i dokumentarna i igrana ostvarenja ove zemlje u kojima uloge tumače fantastični igrači Marijinskog teatra, ali i glumice poput Žulijet Binoš, koja je iskusila savremeni pokret igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.

Pod sloganom „Čista senzacija“, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta – 12. aprila predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada.

Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica.

Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom.

Osam godina zaredom, Beogradski festival igre realizuje svoje obrazovne programe u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Partenri su i Visa, Erste banka, kompanija Nestlé Adriatic, a novi prijatelj Festivala je Telekom Srbija, dok su tradicionalni prijatelji Fondacija Hemofarm, ĐOR Novi Sad, Sćweppes, Heineken, Vahali Production Services, Advokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, Telegroup, Lasta, dm drogerie markt, hoteli Metropol Palace, Mama’shelter Beograd, Crown Plaza Beograd, Mercure Excelsior, Nota…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.