U trendu

Roman Džordža Sondersa „Linkoln u bardu“

BEOGRAD – Izdavacka kuća “ Geopoetika“ pokrenula je novu ediciju „Roman premijera“ koju je zapocela romanom „Linkoln u bardu“, americkog pisca Džordža Sondersa čiji je ovo roman prvenac za koji je osvojio visokocenjenu nagradu Bukera 2017.godine.

Glavni u rednik „Geopoetike“ Vladislav Bajac predstavljajući Sonders roman ocenjuje da je on uspeo da pomeri granice književnosti i da napiše najneobičniji i najoriginalniji roman o porodičnoj ljubavi i gubitku, ni nalik nečemu što ste do sada čitali.

„On razvija nezaboravnu priču o porodičnoj ljubavi i gubitku na osnovu klice istorijske istine da je američki predsednik Abraham Linkoln nakon smrti sina obilazio njegovu grobnicu da bi držao u naručju njegovo telo. Njegov sin Vili Linkoln je zarobljen u prelaznoj oblasti ( bardo) gde se duhovi druže i prepiru dok se u njegovoj duši odvija velika borba “ ispricao je Bajac i dodao da je to delom istorijski roman, delom uzbudljiva fantacija.
Ovaj sentimenatalan i filozofski roman o važnosti empatije, smešten u doba Građanskog rata , prenosi čitaocu samu esenciju tuge, a uz sve to je začinjen grotesknim humorom.

Ocena književnog kritičara“ Njujork tajms“-a je da je“Linkoln u bardu“ „sjajno delo puno dobrote i humanosti“, dok je „Observer“napisao da je „genijalno i zahtevno delo koje angažuje emocije , jedan pokušaj da se iznova ustane i bori za saosećajnost , dobrotu i požrtvovanost,da se pruži otpor“.

Za „Fajnenšel tajms“ to je roman“toliko intiman i human doliko dubok da delujekao čin milosti“

Izvorna ideja romana potiče od “ Bardo Todol“ iz 8. veka popularno znanog kao tibetanska „Knjiga mrtvih“drevnog budističkog teksta koji govori o prelaznom stanju (svesti)između smrti i novog rođenja.

Džordž Sonders stekao je ugled kratkim pricama
za koje osvojio je nagradu PEN/Malamud, a pripale su mu i nagrade Makartur i Gugenhajm,i a izabran je za Američku akademiju umetnosti i nauke.

Časopis „Tajm“ ga je 2013. svrstao među sto najuticajnijih ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.