U trendu

Ršumović otvorio Sajam knjiga i grafike u Pirotu

Salon knjige i grafike počeo je večeras u Pirotu, a do 19. februara na manifestaciji će se predstaviti 28 izlagača.

Pisac Ljubivoje Ršumović rekao je otvarajući sajam, da se celog života družio sa knjigama, sledeći pouku francuskog književnika Gistava Flobera „Čitajte da biste živeli“.

„Poslušao sam taj savet i celog života sam se družio sa knjigama. Čitajući knjige proživeo sam stotine života sa junacima tih knjiga. Vremenom sam počeo i ja da pišem knjige, tako da sada mogu reći – Živim da bih pisao knjige!“, rekao je Ršumović.

Ršumović je podsetio da knjiga traje više od 2.000 godina neprestano utičići na sudbine ljudi i naroda, ali uvek spremna da pomogne.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da Piroćanci vole pisanu reč i da je zato pirotski Salon knjige opstao minulih 18 godina.

„Ova manifestacija upotpunjava kulturnu ponudu našeg grada. Pirot nije samo grad sporta ili brendova poput ćilima, kačkavalja i peglane kobasice, već je zbog ove manifestacije i grad knjige“, rekao je gradonačelnk.

U šali je dodao da se nada da će posetioci sajma kao i svake godine razuveriti izlagače da nisu klasični Piroćanci koji štede, nego da štede da bi kupili vrednu stvar poput knjige.

Direktor Doma kulture Miško Ćirić rekao je da mu je drago što ta manifestacije ove godine postaje punoletna.

„To zaista može da služi na čast Domu kulture, Pirotu i Piroćancima jer je malo ovakvih manifestacija u Srbiji“, rekao je Ćirić.

Tokom sajma biće organizovane brojne književne večeri za odrasle i za decu.

Cena ulaznice za decu je 30 dinara, a za odrasle 50, dok porodične ulaznice koštaju 100 dinara.

Salon knjige i grafike u Pirotu organizuje Dom kulture, uz pomoć Narodne biblioteke i Sportskog centra Pirot pod pokroviteljstvom grada Pirota.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.