U trendu

Samardžić: Ne postoji svest šta je domaća muzika

BEOGRAD – Sekretarka Udruženja za kreativnu industriju privredne komore Srbije Vida Samardžić izjavila je danas da ne postoji urednička svest o tome šta je domaće muzičko stvaralaštvo, odnosno ne emituje se dovoljan broj naših stvaralaca u etru i velika količina novca odlazi van zemlje.

Samardžić je rekla Tanjugu da u Udruženju za kreativnu industriju postoje grupacije koje se bave muzičkom industrijom, u kojima su s jedne strane izvođaci i autori, a s druge izdavači, diskografi i pablišeri, koje zajednički rade da pronađu „definiciju domaćeg muzičkog stvaralaštva koje bi odgovarala Srbiji“.

„Bitno je da svako od stvaralaca bude državljanin Srbije, da živi, radi, prima prihode i plaća porez kako bi se novac od tantijema koji se prikupi vraćao u budžet, kako bi se napravila samoodrživost muzičke industrije“, rekla je Samardžić.

Prema njenim rečima, ne postoji institucija koja bi se konkretno bavila razvojem muzičke industrije u Srbiji, kao što je Filmski centar Srbije preko kojeg se ulaže u domaće filmsko stvaralastvo.

Samardžić je rekla da će Udruženje preko obraćanja radijskim i televizijskim emiterima, koji najviše utiču šta će se pustiti, kao i ministrastvima kulture, privrede i finansija, nastojati kako bi „svi shvatili kakav je problem“.

„Nadamo se da ćemo zajedničkim delovanjem uspeti da dođemo do Muzičkog centra Srbije koji bi se bavio razvojem domaćeg stvaralaštva“, rekla je Samardžić.

Postoje formatirani radio programi, pošto svaka stanica ima svoju ciljnu grupu i pravi u skladu sa time plej liste, a Samardžić je rekla da je stav Udruženja da „to nije nužno prepreka da se plasiraju naši, samo treba da shvate šta je domaća muzika“.

„Nailazimo na problem da određene stanice koriste termin domaća muzika, a ona se odnosi na regionalnu. Nemamo problem što je regionalno prisutno ovde, ali to pravi posledice koje nisu dobre za objektivni razvoj domaće muzike“, naglasila je Samardžić.

Prema njenim rečima, „u planu su inicijative koje bi dovele do nekih regulativa koje bi to izmenile“.

Samardžić je dodala da postoji problem kod muzičara i svih koji se bave nekim vidom stvaralaštva što „nisu svesni svog poslovnog ponašanja“, da u javnosti „ljudi generalno ne shvatanju šta je intelektualna svojina“, kao i da „ni sami autori nisu svesni svojih prava i mogućnosti koje mogu imati njihovom zaštitom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.