U trendu

Samizdat B92 objavio knjigu Zubina Mehte

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Samizdat B92“ objavila je knjigu „Partitura mog života – sećanja“ slavnog dirigenta Zubina Mehte.

Mehta, veliki prijatelj Srbije i Beogradske filharmonije, jedan je od najpoznatijih svetskih dirigenata koji je sarađivao sa svim najznačajnijim orkestrima u svetu, sa izvanrednim solistima i operskim zvezdama.

Uprkos velikom uspehu, ovaj širom sveta poznati Indijac sačuvao je nemiran duh i otvorenost.

„Lutalica između svetova“ poznat je i po svom angažmanu u Izraelu.

Na čelo Izraelske filharmonije došao je 1977. godine, ali je saradnju sa tim orkestrom započeo još 1961.

Tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. se vratio u Izrael i sa orkestrom održao nekoliko specijalnih koncerata kako bi pokazao solidarnost sa narodom, da bi 1981. imenovan za doživotnog muzičkog direktora Izrealske filharmonije.

Tokom pet decenija saradnje sa Izraelskom filahrmonijom, dirigovao je na hiljade koncerata u Izraelu i inostranstvu, među kojima se izdvajaju nastupi u južnom Libanu 1982. kada su Arapi pojurili na binu kako bi zagrlili muzičare, zatim za vreme Zalivskog rata 1991. kada je publika nosila gas maske i 2007. u Nazaretu pred isključivo arapskom publikom.

U uzbudljivoj autobiografiji „Partitura mog života – sećanja“ ispisuje svoj ispunjen život, počev od Bombaja tridesetih i četrdesetih godina iz kog je krenuo da bi postao jedan od najpoznatijih dirigenata na svetu.

Kakva ličnost se krije iza maestra, šta stoji iza njegovih muzičkih uverenja, a šta iza njegovog angažmana u Izraelu, neka su od pitanja na koja odgovara u svojoj knjizi.

„Partitura mog života – sećanja“ je, prema rečima izdavača, svedočanstvo o jednoj ne samo uzbudljivoj karijeri već i o zanimljivostima iz Mehtinog privatnog života.

Zubin Mehta je dragocene trenutke svoje karijere posvetio Beogradskoj filharmoniji i našoj publici, a njegova posebna ljubav i veze sa Srbijom postoje još od studentskih dana.

Stalno se vraća u Beograd, osam puta je predvodio orkestar Beogradske filharmonije, sa kojom je povezan od svog prvog gostovanja 1958. godine, a bio je i specijalni gost njihovog prvog koncerta na otvorenom 2017.

Prilikom gostovanja u junu 2013, Mehta je pomogao u ostvarenju velikog filharmonijskog sna, turneje po SAD.

Gala koncert, kojim je dirigovao, bio je prvi deo celovečernjeg događaja, iza koga je usledila donatorska večera na kojoj je prikupljeno 599.670 dolara, čime je napravljen prvi korak ka prvoj turneji Filharmonije po SAD, koju je orkestar realizovao 2014.

Zubin Mehta se svaki put odriče honorara u korist Fondacije Beogradske filharmonije, čiji je počasni predsednik i prilikom svakog dolaska podseća javnost na neophodnost izgradnje nove koncertne dvorane.

Prilikom gostovanja 2005, na njegovu inicijativu, osnovan je fond za nabavku instrumenata koji nosi ime velikog maestra i koji je bio polazna osnova za obnovu instrumentarijuma.

Zubin Mehta rođen je 1936. kao sin Mehlija Mehte, osnivača Bombajskog simfonijskog orkestra, a sa osamnaest godina napustio je studije medicine da bi se posvetio čarima muzike.

Šef-dirigent je operske kuće u okviru Ciutat de les Arts i les Ciencies u Valensiji i šef-dirigent orkestra „Mađo muzikale“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.