U trendu

Saučešće ministra kulture povodom smrti Petra Omčikusa

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je danas povodom smrti akademika Petra Omčikusa saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima dela velikog slikara.

„U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i mnogim poštovaocima akademika Petra Omčikusa i njegovog raskošnog slikarskog opusa.
Petar Omčikus bio je slikar jedne slike – slike života, životnih situacija. Očaran ljudskim licem i večno inspirisan dušom čoveka, portretom se bavio od detinjstva. Veliki deo svog rada posvetio JE tom bogatstvu – licu koje u sebi krije još stotine lica“, kaže se u telegramu saučešća ministra Vukosavljevića.

On je istakao i more, Mediteran, kao večitu temu slikarstva velikog umetnika, koji je rođen u Sušaku kod Rijeke, a najveći deo života, pored Beograda, proveo u Parizu.

„More je bilo prvo što je ugledao u životu, tu sliku nikada nije mogao izbrisati iz sebe. Uz portret, more je bilo njegova večna tema. Ostaće upamćen i kao jedan od osnivača Zadarske grupe, koja se izborila za umetnost bez ideološkog diktata. Slikao je do duboke starosti, jer mu je slikanje bilo osnovni izraz životne snage. Velika epoha odlazi s njim“, navodi su u Vukosavljevićevom telegramu saučešća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.