U trendu

„Sinđelićevi dani“ u čast legendarnom vojvodi

SVILAJNAC – Tradicionalna kulturna manifestacija, 24. „Sinđelićevi dani 2019“, posvećena legendarnom resavskom vojvodi i jednom od najvećih junaka srpske istorije Stevanu Sinđeliću i resavaskim junacima izginulim u borbi protiv Turaka na Čegru kod Niša, biće održani od 29. do 31. maja, saopštio je danas Centar za kulturu u Svilajncu.

„Sinđelićevi dan“ će svečano biti otvoreni u sredu u rodnoj kući Stevana Sinđelića u Grabovcu, nastupom Hora O.Š „Jovan Jovanović Zmaj“ i Lane Stojanović, nastupom Roćer 
benda i koncertom „Etno zvuci“, stoji u saopštenju koga je potpisala Marija Colić.

U četvrtak, 30. maja, u ulici Kriva čaršija biće položen venac na monumentalni spomenik Stevana Sinđelića, rad beogradskog vajara Mihaila Paunovića, a sat kasnije u Centru za kulturu, Kruševačko pozorište izvešće predstavu „Tamo daleko na ostrvu spasa“, Jelene Popadić Sumić, režija Vladimir Popadić.

Svečanost će završiti 31.maja, u Centru za kulturu, Muzičko poetskim kabareom „Da to su bili dani“.

Učestvuju: Nebojša Dugalić, Boris Pingović, Nina Cosić i Voja Savić.

Pokrovitelj manifestacije je Skupština opštine.

Knez, resavski vojvoda, junak Prvog srpskog ustanka i jedan od najveći junaka srpske istorije Stevan Sinđelić, poginuo je 1809. godine braneći šanac na Čegru kod Niša.

„Uvidevši da će izgubiti bitku od Turaka barutom je digao u vazduh utvrđenje“, zapisali su hroničari tog vremena. „U eksploziji su izginuli njegovi vojnici, kao i veliki broj Turaka“. Od lobanja srpskih ratnika Turci su posle toga sazidali Ćele kulu u Nišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.