U trendu

„Somborski salon“ od 21. avgusta do 8. septembra

SOMBOR – Smotra likovnog stvaralaštva – 6. „Somborski salon“ biće održan od 21. avgusta do 8. septembra u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru.

Svoje radove predstaviće 28 somborskih autora, a selekciju je napravio Sava Stepanov, likovni kritičar i istoričar umetnosti iz Novog Sada, koji će i otvoriti izložbu.

Stepanov naglašava da je umetnost pre svega odraz i proizvod sveta i vremena u kome živimo i da aktuelna umetnost funkcioniše poput živog, dinamičnog i konstantno promenjljivog organizma.

Stoga se, primećuje on, umetnički saloni i priređuju svake godine i umetnika promovišu u svojevrsnog hroničara svog doba.

„Eksponati prezentovani na ovogodišnjem Somborskom salonu će vremenom postajati relevantni arte-fakti o vremenu pred kraj druge decenije 21. veka, o stepenu naše svesti pred životnim izazovima, o našim nastojanjima i dometima. Zbog toga će, recimo, katalozi tih tradicionalnih salonskih izložbi postati svojevrsni dnevnici o društvenim i umetničkim zbivanjima, izvori budućim prosudbama o našem sadašnjem življenju i sadašnjoj umetnosti“, napisao je Stepanov u katalogu Salona.

Skrećući pažnju na promene u prezentaciji i karakteru savremene umetnosti, Stepanov primećuje da šesta izložba, nakon ponovnog pokretanja Somborskog salona, jasno emituje određene inovativne impusle kojima se menja duh i karakter nekadašnjih postavki.

Somborska likovna scena se, zapaža, tokom protekle pola decenije posve promenila, modernizovala, približila životnim impulsima i značajno osavremenila – te su među izložbenim eksponatima slike u kojima je vidljiva briga o medijskoj čistoti i o načelima autonomije pikturalnog jezika.

„Tu je i inovativno shvatanje skulpture sa ispitivačkim odnosom prema tradicionalnoj trijadi (materijal-masa-prostor). Na poslednje dve-tri izložbe su prisutni i digitalni radovi u kojima se manifestuje duh globalne medijalizacije. Zapaženi su i prilozi iz „proširenog polja fotografije“… Radi objektivnosti i preciznosti, važno je konstatovati da je najveći broj eksponata lišen radikalizma, drastičnosti, nemilosrdnog odbacivanja svega što podseća na tradicionalnu estetiku“, objasnio je Stepanov.

Stepanov pak skreće pažnju da su somborski umetnici još uvek uvereni da se umetnošću možemo suprotstaviti dehumanizujućim trendovima medijalizacije, nadolazećoj robotici i zastražujućim futurološkim predviđanjima.

„Oni nam daju nadu da je moguća pozitivna dijalektika i da čovek još uvek ima šanse da se ostvari kao osnovna jedinka ljudskog društva“, zaključio je Stepanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.