U trendu

„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ o kulturi sa Janom Maričić (VIDEO)

Pozorišta u Srbiji su među retkima u svetu  ipak radila, ali u okolnostima koje su ličile na  ratnu okupaciju. Prošle godine izvedene su tri premijere, mada svaka do marta 2020. i proglašenja pandemije.

Uz poštovanje svih epidemioloških mera, iako tri puta odlagano „Sterijno pozorje“ je ipak održano. Posetilo ga je oko 3.500 ljudi što je značajan broj, s obzirom da u normalnim okolnostima njega poseti između osam i devet hiljada ljudi. Ne postoje podaci da se iko od izvođača ili publike zarazio tom prilikom, ističe Maričić.

Naš najveći međunarodni festival BITEF, međutim, nije održan zbog mnogo kompleksnije logistike i zbog toga što je Ministartsvo kulture ove godine prepolovilo budžet namenjen ovom festivalu. Održan je u izmenjenoj formi kao Bitef prolog.

Država jeste finansijski pomogla kulturu tokom pandemije, ali se s druge strane postavlja kao mecena i naručilac posla, što je u protivurečnosti s prirodom kulture čija je misija, uz ostalo, razvoj kritičke misli, kaže Jana Maričić.

Najveća žrtva pandemije u Srbiji kada govorimo o kulturi je nezavisna kulturna i pozorišna scena. Iako redovno plaćaju poreze nije im pružena finansijska pomoć, a ni pomoć u maskama, dezobarijerama i uređajima za merenje temperature.

Osećaj straha i neizvesnosti pojačava i finansijska situacija. Budžet za kulturu se decenijama smanjuje, a pitanje je i da li će nakon pandemije taj trend biti nastavljen i da li će finansijska sredstva umesto za kulturu biti preraspoređena na druge oblasti.

Krizu izazvanu pandemijom još je teže bilo podneti budući da ne postoji nacionalna strategija za kulturu, ističe Jana Maričić.

U video klipovima Evropskog pokreta u Srbiji možete naći detaljnu analizu kulture u Srbiji u doba pandemije, kao i širu elaboraciju kroz pitanja i odgovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.