U trendu

Šta će biti sa baletom u Srbiji?

Udruženje baletskih umetnika Srbije uputilo je danas pismo u kome skreće pažnju na probleme sa kojima se suočavaju baletski ansambli u zemlji i apel nadležnim ministarstvima da se iznađu adekvatna rešenja.

UBUS naglašava da su aktuelna zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i pravne regulative odlaska u penziju pogubne za baletske ansamble u našoj zemlji.

U pismu se navodi da je u pozorištima koja zapošljavaju igrače (Narodno pozorište u Beogradu, Srpsko narodno pozorište i Pozorište na Terazijama), čiji ansambli u zbiru ne prelaze brojku od 200 ljudi, situacija jako nepovoljna i preti da dođe do kolapsa.

„Udruženje baletskih umetnika Srbije apeluje na nadležne institucije da se konačno iznađu adekvatna rešenja, koja su, s obzirom na mali broj ljudi kojih se tiču, moguća bez ikakvih posledica za državni sistem, a za ovu profesiju neophodna i od izuzetne važnosti, kako bismo očuvali baletsku umetnost u Srbiji. Molimo Vladu Republike Srbije, Ministarsto finansija i Ministarstvo rada da pomognu Ministarstvu kulture i ustanovama kulture da se problemi baletske profesije reše“, stoji u pismu.

Predstavnici UBUS-a pojašnjavaju da su neadekvatna zakonska rešenja za odlazak igrača u penziju akumulirala probleme koje je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru dodatno produbila.

„Bezmalo čitavu deceniju u nazad pozorišta ne zapošljavaju, već honorarno angažuju mlade baletske umetnike kako bi uopšte mogla da izvode repertoar i dela poput “Labudovog jezera“, “Uspavane lepotice“, “Žizele“ i sl. Paralelno sa tim sistematizacije radnih mesta u ustanovama kulture usled racionalizacije javnog sektora urađene su krajnje nepovoljno i nanele su dodatnu, veliku štetu sektorima baleta, a samim tim i igračima“, navedeno je u pismu UBUS-a.

Udruženje takođe skreće pažnju da ugovori honorarno angažovanih baletskih umetnika nisu u skladu sa zakonom, da su im uskraćena prava koja proizilaze iz Zakona o radu, ne priznaje im se beneficirani radni staž, koji je obezbeđen za ovu profesiju i imaju diskontinuitet u zdravstvenom i penzionom osiguranju usled toga što im se u toku letnjih meseci, mimo pozorišne sezone, ugovori prekidaju.

„Ovakav decenijski tretman krajnje nehumano onemogućava između ostalog odlazak na trudničko bolovanje, uskraćuje im lečenja neophodna usled čestih povreda, koje su sastavni deo ove profesije, a primanja im nisu jednaka kao stalno zaposlenim kolegama“, ističe se u pismu.

Takvim daljim postupanjem u UBUS-u smatraju da će se stvoriti još veći problemi, jer će se generacije umetnika, nakon deceniju i po provedenu u pozorištu, naći na ulici i u potrazi za novom profesijom u srednjim godinama ili će, ako i dočekaju da zasnuju stalni radni odnos u pozorištu, oni biti prepreka da nove generacije dođu, jer neće moći da ispune uslove za odlazak u penziju, kao posledica trenutnog stanja.

To dovodi, kako je navedeno, i do toga da generacije mladih i perspektivnih umetnika nakon školovanja napuštaju zemlju svesni da ovde neće dočekati svoje prilike.

UBUS upozorava da ovakva situacija nije održiva i da će dovesti do spontanog gašenja i nestanka baletske umetnosti u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.