U trendu

Statua Ramzesa II „prošetala“ Kairom

Kolosalna statua egipatskog faraona Ramzesa II nedavno je temeljno planiranom operacijom koja je koštala oko milion evra prebačena do svog novog odredišta u blizini piramida na platou Giza u Kairu. Skulptura od ružičastog granita stajala je na trgu Bab Al-Hadid u Kairu i bila izložena svakodnevnim štetnim uticajima zagađenja iz vazduha i vibracija koje potiču od izuzetno gustog kairskog podzemnog i nadzemnog saobraćaja.

Ova statua stara više od 3.200 godina teška je 83 tone i visoka 11 metara, pa je razumljivo da je njeno prenošenje trajalo više od deset sati iako je razdaljina između centralnog kairskog trga i Gize nešto više od 30 kilometara. Desetine hiljada ljudi izašle su na ulice Kaira da isprate put Ramzesove statue na novo odredište. Celu operaciju uživo je prenosila egipatska televizija, a faraonovo lice je ostalo vidljivo i pored zaštitnih mera koje su podrazumevale da čitav gornji deo statue koja je prenošena u uspravnom položaju bude obložen čeličnim držačima.

Statua je otkrivena 1882. u jednom hramu u Memfisu, staroj egipatskoj prestonici, u toku arheoloških iskopavanja, a u Kairo je preneta u osam delova 1954. godine i postavljena na Ramzesov trg u centru Kaira. Ramzes II iz 19. dinastije faraona vladao je Egiptom 67 godina, od 1304. do 1237. godine pre nove ere. Poznat je kao faraon ratnik, ali i graditelj, budući da se statue i hramovi izgrađeni njemu u čast nalaze po celom starom Egiptu. Smatra se da je imao 90 godina kada je preminuo, a njegova mumija, koja se čuva u Nacionalnom muzeju u Kairu, jedna je od najvećih turističkih atrakcija u zemlji.

Novi dom statue biće Veliki muzej Egipta (Grand Museum of Egypt) u Gizi, koji je tek u izgradnji. U njemu će se naći i mnoga druga antička blaga. Otvaranje muzeja očekuje se tek za nekoliko godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.