U trendu

Sutra počinje Afro festival

BEOGRAD – Afro festival, 22. po redu, biće održan od 28. do 30. juna u Muzeju afričke umetnosti, a ulogu počasnog gosta festivala preuzima Arapska Republika Egipat.
Početak Afro festivala obeležiće svečano otvaranje izložbe „Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“, na kojoj će prvi put na jednom mestu biti izloženi neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije.

Posetioci će moći da vide eksponate iz Gradskog muzeja Vršac, Gradskog muzeja Sombor, Gradskog muzeja Subotica, Muzeja Srema, Narodnog muzeja Užice, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu kao domaćina izložbe i nosioca projekta.

Izložba je priređena je u znak obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta i otvoriće je Amr Alguvejli, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji.
Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa, organizuje se poslednjeg dana festivala kao vrhunac festivalske svečanosti.

Tog dana Muzej afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, širu internacionalnu i lokalnu zajednicu, kao i brojne ljubitelje afričke kulture i umetnosti.

U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima će se predstaviti ambasade Egipta, Konga, Gvineje, Libije, Maroka i Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke.

Nastupiće egipatska plesna trupa „Reda“, koju je 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda i izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regije – od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama.

Kao i svake godine, veliko interesovanje javnosti privlači nezaobilazni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike: maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativne predmete za enterijer.

Posebnost ovogodišnjeg bazara jeste i prvo učešće Nacionalne umetničke galerije Namibije.

Uz podršku Konzulata Namibije u Srbiji, saradnja između ove vodeće nacionalne ustanove kulture Namibije i beogradskog Muzeja afričke umetnosti, predviđa razmenu gostujućih izložbi u toku naredne godine, povodom obeležavanja 30 godina nezavisnosti Namibije.

Program Afro festivala obuhvatiće i dečije radionice, razgovore, javna vođenja…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.