U trendu

Trijumvirat reditelja

U godini svog velikog jubileja (60 godina postojanja) Jugoslovensko dramsko pozorište je u sklopu svoje izdavačke delatnosti objavilo knjigu "Biti u pozorištu", čiji je autor dugogodišnji dramaturg ove pozorišne kuće Marina Milivojević-Mađarov. U svom matičnom pozorištu sarađivala je sa mnogim poznatim rediteljima: Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim, Dušanom Jovanovićem, Paolom Mađelijem, Radoslavom Milenkovićem i Egonom Savinom. U radio dramskom programu RTS-a izvedeno joj je više od 20 drama, a sarađivala je i u redakciji za kulturu TV Beograd.
Biblioteka "Ars dramatika", u kojoj je objavljena ova knjiga, pokrenuta je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu pre 30 godina sa osnovnom namerom da se pruži što je potpunije moguće uvid u repertoar, dramska dela, pisce, reditelje i sve što je u bliskoj vezi sa nastajanjem predstave kao celokupnog i jedinstvenog umetničkog čina. Trenutni glavni urednik ove edicije je umetnički direktor naše čuvene pozorišne kuće, pozorišni reditelj Gorčin Stojanović. Marina Milivojević-Mađarov u knjizi "Biti u pozorištu" piše, zahvaljujući svom poslu dramaturga i neprestanom praćenju nastanka predstava, o rediteljskim stilovima i načinima rada Dejana Mijača, Slobodana Unkovskog i Dušana Jovanovića.
Njoj je osnovno polazište bilo to što je reč o trojici značajnih pozorišnih autora koji su svoj rediteljski pristup u pozorištu pre svega zasnivali na dramskom tekstu. To je verovatno i razlog zbog kojeg su se tokom godina svoje karijere najviše okretali proverenim dramskim piscima, često klasicima – Šekspiru, Čehovu, Molijeru, Steriji, ali i savremenim, sve više poznatim u svetu, našim dramskim piscima mlađe i srednje generacije kao što su Milena Marković i Biljana Srbljanović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.