U trendu

U Beogradu izloĹžba stripova u okviru „Dana slobode“

BEOGRAD – U okviru programa manifestacije „Dani slobode“ danas je otvorena izloĹžba „Strip sa temom iz Drugog svetskog rata” autora Slobodana Ivkova koja će do 1. novembra biti postavljena na Trgu republike.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da „Dani slobode” počinju zanimljivom izložbom koja vraća u prošle dane i ukazuje na snagu devete umetnosti.

“Strip je kulturološki fenomen i medij koji je nakon oslobođenja 1944. godine bio jedan od prvih načina komunikacije novih vlasti sa građanima, odnosno ljudima koji su pre toga živeli u zarobljeništvu, a potom bili oslobođeni”, primetio je Mladenović.

On je otkrio da je jedan od prvih partizanskih stripova nacrtan u Americi, kao i četnički stripovi, i podsetio da je u oslobođenom Beogradu prvi strip rađen po scenariju čuvenog književnika Branka Ćopića.

Kako je rekao Mladenović, „Dani slobode” se obeležavaju i na ovakav način jer nije sve bila samo borba i stradanje, već je postojao i element komunikacije koja se vodila preko stripa.

“Svi programi priređeni su kako bi se na pravi način obeleĹžila dva veoma vaĹžna datuma u istoriji naĹĄeg glavnog grada – dan kada je oslobođen Beograd u Prvom svetskom ratu – 1. novembar, kao i dan kada je Beograd oslobođen u Drugom svetskom ratu – 20. oktobar. Cilj je da se setimo ljudi koji su dali svoje Ĺživote da bismo mi danas Ĺživeli u slobodnom Beogradu”, naglasio je zamenik gradonačelnika.

Mladenović je pozvao Beograđane da pogledaju izložbu, da se vrate u prošlost i prisete starih stripova i da uživaju u ostatku programa u okviru obeležavanja „Dana slobode”.

Autor izloĹžbe Slobodan Ivkov rekao je da je na 33 panoa predstavljena retrospektiva, odnosno presek radova na temu partizanskog stripa i revolucionarne borbe u periodu od 1944. do 1984. godine.

“Kuriozitet je to što su nam partizanske stripove crtali Amerikanci i u visokom tiražu ih za vreme okupacije objavili u časopisu „Lajf”. Nažalost, mi još uvek ne umemo da na pravi način iskoristimo komunikaciju sa najširom publikom preko njenog jezika, stripom, karikaturom”, naglasio je Ivkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.