U trendu

U čast dva milenijuma hrišćanstva

Jubilej iz naslova se obeležavana na različite načine. Nove knjige, izložbe, specijalna izdanja književnih časopisa. I ponovo postavljeno pitanje o tome da li i kako uvesti veronauku u škole.

Jedan od najvažnijih izdavačkih poduhvata predstavljenih na upravo završenom Sajmu knjiga u Beogradu, sigurno je i Pravoslavna enciklopedija, u izdanju „Pravoslavne reči“ iz Novog Sada. U pitanju je srpski prevod enciklopedije koja se, u izdanju Ruske pravoslavne crkve, pojavila 1913, a obnovljena 1992. godine. U dvotomnom izdanju je sakupljeno preko 12.000 odrednica i pojmova bogoslovskog, liturgijskog, crkveno-praktičnog i istorijskog karaktera koji se tiču Pravoslavlja. Za prevod sa ruskog zaslužna je ekipa stručnjaka iz Udruženja naučnih i stručnih prevodilaca Vojvodine, a stručnu redakturu su obavili profesor Bogdan Kosanović i protođakon Radomir Rakić.

Za one koji pre naginju vizuelnom izrazu, nego pisanoj reči, Udruženje profesionalnih fotografa i Informativna služba Srpske pravoslavne crkve organizuju godišnju izložbu fotografije pod nazivom „2000 godina hrišćanstva“. Nagrada za najbolju fotografiju nosi ime pokojnog Petra Otoranova, koji je veliki deo svog stvaralaštva upravo posvetio pravoslavnoj tematici i poslednjih 10 godina fotografisao sve faze izgradnje Hrama Svetog Save. Motivi na fotografijama će obuhvatati običaje, praznike, obrede, arhitekturu, freske, ikonopise, grobove, scene molitvi, sveštena lica… Postavka izložbe biće prenesena i na sajt Srpske pravoslavne crkve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.