U trendu

U Doljevcu otvorena rekonstruisana Javna biblioteka

BEOGRAD – U Doljevcu je danas otvorena rekonstruisana Javna biblioteka, a ministar kulture Vladan Vukosavljevic zahvalio je Doljevcanima što prepoznaju probleme celog društva i Ministarstva i što ulažu napore da u svojoj sredini stvore dobru klimu za razvoj kulture.

„Ti problemi su kako da toplim zračenjem, blagotvornim zračenjem kulture obuhvatimo što veći broj ljudi u Srbiji, a posebno najmlađih članova društva, kako da u Srbiji imamo što više biblioteka, što više prostora namenjenih kulturi, kako da se deca umesto u kafićima i kladionicama okupljaju oko folklora, oko sporta, oko muzike i dobrih filmova. Vi ste prepoznali svojim višegodišnjim aktivnostima šta je jedan od glavnih izazova savremenog društva, ne samo u Srbiji, već u celini, i postigli ste uspeh koji je za dubok naklon i veliko poštovanje“, rekao je Vukosavljević.

On je dodao i da je Ministarstvo kulture i informisanja spremno da u okvirima svojih mogućnosti pomogne kao što je to činilo u proteklim godinama.

„Radujemo se kad imamo kome da pomognemo i kad imamo kako da pomognemo. Zajedno možemo da pomeramo granice kulturnih dostignuća ove zemlje iz koraka u korak, iz dana u dan, malo pomalo“, kazao je Vukosavljević.

Naglasio je da Srbija ima bogatu kulturnu tradiciju,, a da se upravo u Doljevcu nalaze arheološki lokaliteti koji predstavljaju sjajan izraz naše tradicije i istorije.

„Naći ćemo način da uložimo u dalja istraživanja i restauraciju i konzervaciju, a turisti će pohrliti jer imaju ovde šta da vide, raskošnu tradiciju, vredne ljude i interesantan ambijent“, naveo je on.

Vukosavljević je u obracanju posebnu pažnju posvetio najmlađima, citirajuci slavnog argentinskog pisca Borhesa koji je često govorio da raj na nebu zamišlja kao veliku biblioteku.

„Ovde ste, draga deco, dobili jednu posebnu vrstu raja na zemlji, onog u kome se nalaze rajski plodovi, gde ćete čitanjem, obrazovanjem i intelektualnim i duhovnim radom uspevati da postanete bolji ljudi. Napajanje sa izvora kulture i obrazovanja najvažnije je ulaganje koje sebi možete da obezbedite, jer vas taj trud čini dobrim ljudima, dobrim sinovima, sestrama, kćerima i članovima ovog društva“, rekao je ministar
Pored ministra Vukosavljevića, prisutnima su se obratili predsednik opštine Goran Ljubić i direktor biblioteke Bogi Mitić.

Direktor biblioteke Bogi Mitić prisutne je ukratko upoznao sa istorijatom te ustanove koja slavi 50 godina postojanja.

Naglasio je da je uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, koje je u protekle tri godine za opštinu Doljevac opredelilo preko 15 miliona dinara i koje je tako pokazalo veliko razumevanje za ulaganje Doljevčana u razvoj kulture, dobijen veći prostor za biblioteku i adekvatniji prostor za smeštaj knjiga, čime su ostvareni bolji uslovi za rad ove ustanove.

„Mi zaista brinemo o kulturi, pokazujemo entuzijazam, pravimo dobre projekte i postoji velika želja da ovaj prostor postane centar duhovnosti naše opštine i rasadnik novih talenata. Cilj nam je i žarko želimo da imamo uslove kao u većim gradovima i mestima, a to možemo učiniti uz pomoć naše lokalne vlasti i Ministarstva“, rekao je direktor biblioteke.

Inace, Doljevac je bio ove godine jedan od „Gradova u fokusu“.

Naime, na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za obnovu Javne biblioteke opredeljeno je 10.000.000 dinara, a konkursna komisija saopštila je da je ova opština zalažući se za razvoj kulture zajednice ostavila izuzetno pozitivan utisak i zato postala jedan od prioriteta u 2019. godini.

U periodu od 2016. do 2019. godine opštini Doljevac Ministarstvo je dodelilo vise od 15.000.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.