U trendu

U Istorijskom muzeju Srbije od večeras dve postavke o Prvom svetskom ratu

U Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu večeras je otvorena izložba „Srbija 1915–1916“ i gostujuću postavka solunskog Muzeja vizantijske kulture „Francusko-srpska vojna bolnica u Sedesu, Solun“.

Izlošbu je otvorio Direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac, a na otvaranju su bile direktorka solunskog Muzeja vizantijske kulture Agatoniki Cilipaku i arheolog Anastasiosa Antonarasa.

Izložba je u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, a priredjena je uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Multimedijalna interaktivna izložba „Srbija 1915–1916“, Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića nastoji da kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, predmete i fotografije prikaže stradanje i značaj tog perioda istorije, navedeno je u saopštenju.

Izložba prikazuje događaje 1915. i 1916. godine, posle velikih pobeda Vojske Srbije na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine, i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda. Tada je, s jdne strane, došlo do epidemije tifusa, a s druge do diplomatskog pritiscka saveznika da se Srbija odrekne ratnog cilja. Njena vojska se potom, od početka oktobra 1915. godine, suočila s novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

Gostujuća postavka je sagledavanje i prikaz Velikog rata na Solunskom frontu iz ugla običnog čoveka. Inspirisana je otkrićem predmeta nađenih u nekadašnjem Sedesu (danas Termi), nadomak Soluna, koji su bili deo opreme francuske poljske vojne bolnice iz 1916, formirane delom i od poljske bolnice Moravske divizije.

Izložba „Srbija 1915–1916“ traje sve do novembra 2017, a gostujuća postavka „Francusko-srpska vojna bolnica u Sedesu, Solun“ do marta 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.