U trendu

U KC Grad otvorena grupna izloĹžba radova nastalih tokom plovidbe Dunavom

BEOGRAD – Kolektivna izložba “Downstream #01” otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad i trajaće do 15. aprila.
Postavka u Beogradu prikazuje umetničke radove i istraĹživačke projekte koji se bave Dunavom i Podunavljem, koji su nastali tokom i nakon boravka devetoro umetnika na spomenutom brodu na istraĹživačkom brodu MS – Fusion.

Rainer Prohaska, Florian Sorgo, Karola Šmit, Hana Primecofer, Kristina Helena Romirer, Anita Fuks, Kerstin Rejer, Sabrina Rosina i Kilian Jorg su na tom brodu tokom 2021. i 2022. godine putovali različitim predelima od Austrije do Crnog mora duž reke Dunav.

„Reč je o specijalno konstruisanom brodu, koji redovno saobraća Dunavom do Suline i nudi prostor za učesnike da istraže fenomene reke i obala.

Kako su naveli autori, brod je prilagođen za unutrašnju plovidbu, funkcioniše kao plutajući studio, alat za umetničko istraživanje i omogućava da se kreativni rad izvodi direktno na reci i duž Dunava.
Projekat su podrĹžali Dunavski fond malih projekata, Pokrajine Donja Austrija, Ĺ tajerska, Gornja Austrija, Savezno ministarstvo Austrije, Austrijski kulturni forum Beograd, Gornja Austrija Landes – Kultur GmbH, RD Foundation Vienna, Evropska unija, Gete institut Beograd, KC Grad, Gradska galerija, Kompot i Novi Obrt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.