U trendu

U Kombank dvorani počeo festival „DOK#1“

BEOGRAD – Projekcijom filma „Zašto smo kreativni?“ u režiji Hermana Vaskea, u Kombank dvorani je svečano otvoren Festival dokumentarnog filma „DOK#1“, u okviru koga će do 3. februara biti prikazano 20 ostvarenja.

Vim Venders, Kventin Tarantino, Nelson Mandela, Dalaj Lama, Bono, Anđelina Džoli, Emir Kusturica, Marina Abramović, samo su neki od najintrigantnijih svetskih umetnika i velikih umova današnjice koji su se usudili da Vaskeu odgovore na krucijalno, nimalo naivno i lako pitanje: „Zašto smo kreativni?“.

Vaske je 30 godina intervjuisao značajne i zanimljive ljudi, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade i Oskara, često ih snimajući u sasvim neformalnim situacijama i opuštenom okruženju, a ceo projekat započet je intervjuom sa Dejvidom Bouvijem, koji se dalje provlači kroz ceo film.

Bez uobicajnih govora na otvaranju, pre projekcije Vaskeovog ostvarenja, u duhu dokumentarizma, prikazan je video snimak koji je docarao atmosferu pripremanja festivala i euforije uoči njegovog pocetka.

„DOK #1“ prikazaće 20 dugometražnih dokumentarnih filmova raspoređenih u četiri programske celine: „Prvi korak“, „Na ivici“, „Vrhunci“ i „Biografije“.

Program obuhvata i retrospektivu Hajrudina Krvavca sa desetak kratkih dokumentaraca.

Direktor festivala Igor M. Toholj napomenuo je da je ovaj festival nastao kao odgovor na potrebe publike da se u Beogradu pojavi festival čiji je program redukovan, saglediv i po meri gledaoca, ali takođe relevantan i aktuelan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.